Dos dies abans que comenci a Madrid el judici als líders independentistes, més de 400 alcaldes catalans han fet pinya al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona per reclamar que el judici sigui “just i imparcial”. En un acte unitari a favor de la llibertat, la democràcia i la justícia han reclamat l’alliberament immediat de totes les persones encausades per garantir el dret a “una defensa justa”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”El judici dels presos polítics: tot el que has de saber” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-1-octubre-presos-data/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat la via del diàleg, de la negociació i el pacte, en aquest acte transversal convocat per l’Associació Catalana de Municipis. “Aquells que avui es manifesten contra el diàleg marquen el camí contrari, el de la involució”, ha dit Colau en referència a la manifestació que s’ha fet a Madrid contra Pedro Sánchez per reclamar eleccions generals. I ha reblat: “Els que volem diàleg i solucions polítiques som majoria”.

Colau: “No és un acte independentista”

Abans d’acabar l’acte, Ada Colau ha destacat el caràcter transversal de la trobada i ha volgut rebatre les crítiques del PSC i PP que han dit que l’han acusat d’organitzar un acte independentista. “Aquest no és un acte independentista, és un acte que defensa drets i llibertats”, ha afirmat l’alcaldessa. Instants després, però, nombrosos alcaldes s’han aixecat, han cridat “independència” i fins i tot s’ha pogut veure alguna estelada al Saló de Cent.

Un alcalde del PSC, entre els lectors del manifest

Sis alcaldes de diversos colors polítics han llegit un manifest unitari en què han defensat que és necessària una solució política i democràtica al conflicte entre Catalunya i Espanya a través del diàleg. Entre els lectors del manifest hi havia l’alcalde de Les, Emilio Medan, d’Unitat d’Aran-PSC i l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, dels comuns. També l’han llegit alcaldes del PDeCAT, ERC, la CUP i Demòcrates.

També hi han intervingut el president de l’Associació Catalana de Municipis, David Saldoni, que “ha demanat la lliure absolució dels encausats”, Laura Masvidal, de l’Associació Catalana pels Drets Civils i parella de l’exregidor del PDeCAT, Joaquim Forn. Masvidal també ha reclamat diàleg, “que alguns neguen perquè ens volen silenciats” i ha defensat: “L’Estat no vol que siguem, tanmateix, som”.