Les imatges parlen per si soles. Avui la contaminació és notable i s’intueix sense haver de consultar les dades de les estacions que mesuren els contaminants. A mig matí un tel marronós enterbolia l’horitzó de Barcelona. Aquest ambient era especialment perceptible des de punts alts com la muntanya de Montjuïc.

Els valors d’alguns dels contaminants analitzats per les estacions automàtiques de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) ja eren moderats pels volts de les 07 h. Els registres han pujat de forma gradual amb el pas de les hores, coincidint amb l’increment de l’activitat industrial de l’entorn metropolità i del trànsit intens.

 

Malgrat que no s’han superat, de moment, els nivells establerts en situacions d’avís preventiu, sí que algunes estacions s’hi han aproximat: és el cas de l’estació de Palau Reial, que ha assolit un valor de 137 micrograms per metre cúbic a les 10 h. La de Gràcia – Sant Gervasi ha enregistrat, a la mateixa hora, un valor de 126 micrograms per metre cúbic.

La situació meteorològica continuarà desfavorable pel que fa a la dispersió de contaminants com a mínim fins demà al migdia a causa de la manca de vent i l’estancament associat a l’anticicló. Divendres a la tarda es preveu l’entrada de vent de  garbí, que bufarà entre feble i moderat al nord de la costa central, un fet que podria afavorir lleugerament la dispersió de la contaminació. Tot i aquest petit canvi, no s’entreveu cap variació notable de la situació meteorològica com a mínim fins dimarts vinent.

Aquest dijous a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, Marc Rico, tècnic de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ha recordat que Barcelona incompleix el límit anual establert per la Unió Europea pel que fa al diòxid de nitrogen, i que també l’incompleix tenint en compte els nivells de l‘Organització Mundial de la Salut, juntament amb les partícules, el benzè, el benzopirè o l’ozó.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera emesa a ‘El matí de Barcelona’: