La dita popular diu que el “març, marçot mata la vella a la vora del foc i la jove si pot”, en referència al fred que acostuma a fer encara aquest mes. El cert és que ens hem de remuntar a finals de gener o principis de febrer per trobar un ambient plenament hivernal. El febrer ens va fer literalment el salt, amb temperatures molt elevades, i el mes de març ha començat exactament igual.

Segons les dades que ens ha proporcionat l’Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori Fabra, amb els registres dels primers quinze dies del mes, la temperatura mitjana se situa en 13,2 ºC, dos graus i mig més alta de la mitjana, que se situa en 10,7 ºC. Aquests 13,2 ºC de mitjana (fins al dia 15) superen sobradament la mitjana climàtica per al mes d’abril.

Aquest fet s’explica especialment per les temperatures màximes, molt elevades i que superen en 3,3 ºC la mitjana mensual (17,4 ºC vers els 14,1 ºC de mitjana). Pel que fa a la temperatura mínima, aquest valor queda una mica més difuminat, però tot i això també té més de dos graus de desviació positiva respecte dels valors usuals.

Si el mes acabés avui, aquest març se situaria en quarta posició en el rànquing dels més càlids a l’Observatori Fabra (1914-2017), tot i que encara quedaria molt lluny del “líder”, el 2001, amb una temperatura mitjana de 14,8 ºC i una màxima absoluta de 27,9 ºC.

Veurem que és el que dona de si la segona quinzena del mes. Neutralitzar aquesta gran desviació de la primera quinzena en els dies que falten és cosa només d’un petit gran miracle. Mapes en mà no sembla que ho hagi de fer, però en el món de la meteorologia, mai no es pot dir mai.