El projecte del Centre Social Autogestionat de Can Vies va arrencar l’any 1997, quan alguns col·lectius del barri que venien d’altres espais ocupes van instal·lar-se en un dels dos edificis de la finca. Segons ha explicat un dels portaveus en una entrevista al programa ‘El matí de Barcelona’, en els 20 anys de trajectòria “s’hi ha creat la Colla Bastonera de Sants, els Diables de Sants, dos espai d’assaig gratuïts (un al recinte fabril de Can Batlló) i també les festes majors alternatives, un dels espais més consolidats de la festa major.”

Can Vies celebra els 20 anys sense cap denúncia en curs i, per tant, sense cap ordre de desallotjament prevista. Fa tres anys, i després de l’intent de desallotjament del govern Trias i l’enderroc parcial de l’edifici, els col·lectius que en formen part van dedicar més d’un any, fins a l’octubre del 2015, a reconstruir-lo gràcies a una campanya de micromecenatge. En els dos anys que han passat des d’aleshores, diu el portaveu, “l’activitat s’ha multiplicat, amb els col·lectius anteriors, i amb molts de nous”. Can Vies segueix pendent que l’Ajuntament accepti una alternativa urbanística que desafecti l’espai i replantegi la construcció prevista d’un edifici nou i un accés al calaix de vies de Sants.

“Cada any que passa és una victòria per a la nostra existència”, diu el portaveu “per això celebrem cada any de forma bastant intensa”. Can Vies va programar algunes activitats i tallers al carrer el cap de setmana passat i celebrarà un campionat esportiu, entre altres coses, amb motiu dels 20 anys.

Pots escoltar l’entrevista sencera aquí: