Les aules de les facultats de la UB viuen aquest dimarts una jornada de vaga pel conflicte laboral obert amb el professorat associat. Després d’una setmana i mitja de la tancada a l’Edifici Històric, aquest dimarts han tornat les protestes per alertar de possibles acomiadaments massius dins aquesta plantilla de docents. TransFormem UB alerta que el Rectorat vol ampliar les hores lectives dels professors a temps complet a costa de les hores de classe impartides pels associats, cosa que comportarà, asseguren, acomiadaments massius. Aquest transvasament d’hores està previst en el Reial Decret 14/2012 i des del Rectorat defensen que no comportaran acomiadaments, sinó que “no hi haurà una renovació de contractes en uns 20-30 casos”. Segons els convocants, la vaga d’aquest dimarts ha tingut un seguiment “massiu” a les facultats del Raval de l’edifici històric, i en canvi “moderat” a les facultats de la Diagonal.

Els professors associats són professionals de diferents àmbits que tenen una feina i que fan unes hores de classe com a experts. Però els sindicats denuncien que molts docents fan carrera acadèmica sota aquesta “falsa figura” i, per tant, “patint una discriminació salarial i de reconeixement”. TransFormem UB assegura que un professor a temps complet “cobra dues vegades més que un d’associat, als quals,  a més, no se’ls reconeix la riquesa acadèmica generada a través de les seves investigacions i tesis doctorals”. Per tot plegat, els representants dels docents reclamen una “taula de negociació per solucionar aquesta problemàtica laboral oberta per la figura dels falsos associats, que representen -diuen- el 40 % de la plantilla total del professorat”.

 

Des del Rectorat de la UB recorden que durant la crisi, se’ls va imposar una taxa de reposició del 0 %. És a dir, que si es jubilava un professor, no se’l podia substituir, per la qual cosa es va utilitzar la figura de l’associat per no perdre múscul docent. Per això dels 1.000 associats del 2008, se n’ha arribat als més de 2.000 el 2017. Ara, la UB ha demanat a la Generalitat poder tornar a obrir convocatòria de places per reforçar el nombre de professors a temps complet i alhora hi puguin optar els qui fins ara hi han treballat sota l’etiqueta d’associats.