L’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca han signat un conveni per impulsar la instal·lació de plaques solars a les cobertes de les 175 empreses ubicades en aquest espai industrial. S’ha calculat que en tota la zona industrial hi ha dos milions de metres quadrats potencials on es podria generar aquesta electricitat. Les empreses que decideixin sumar-s’hi tindran ajudes en el finançament de la instal·lació i també desgravacions fiscals d’impostos municipals.

Facilitar i abaratir la instal·lació de plaques solars

Segons ha explicat el conseller delegat de la Zona Franca, Pere Navarro, l’objectiu és fomentar l’ús de’energia sostenible i fer una “aposta inequívoca” per a la implantació de panells fotovoltaics, que aniran més enllà de l’autoconsum individual i permetran avançar en els projectes de “comunitat energètica”, de manera que una empresa pugui generar energia per a més d’una companyia. El Consorci de la Zona Franca farà seguiment de les empreses que poden implantar-se els panells i també les assessorarà en el procés.

A la Zona Franca hi ha dos milions de metres quadrats on es podrien instal·lar plaques solars

Possible bonificació del 30 % de l’IBI

En declaracions als mitjans després de la signatura del conveni, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha explicat que l’Ajuntament donarà suport tècnic per detectar cobertes on potencialment s’hi puguin instal·lar les plaques solars i també assessorament. “En definitiva es tracta de fer un pas més i posar-ho fàcil”, ha explicat Badia.

El conveni preveu que les empreses que s’hi sumin tinguin una bonificació del 30 % de l’IBI durant tres anys. Es tracta d’una mesura que pendent d’aprovació dins la proposta d’ordenances fiscals de l’any que ve. Aquesta bonificació permetrà reduir el període d’amortització de les instal·lacions i per tant, les farà més viables.

La nova proposta s’afegeix a la bonificació existent per al sector industrial sobre l’impost sobre les activitats econòmiques (IAE) per a aquelles activitats que han implantat sistemes de generació energètica. Fins ara l’Ajuntament havia impulsat la instal·lació de plaques solars a cost zero per als propietaris a terrasses i terrats. Recentment, s’han doblat els ajuts per a la rehabilitació dels edificis prioritzant l’estalvi energètic.