Abans de la pandèmia, un de cada tres turistes visitaven una església. De fet, la Catedral i la Sagrada Família eren els monuments amb més visitants. L’Arquebisbat de Barcelona és conscient del gran actiu turístic que suposa el seu patrimoni i el posa a disposició de la reactivació del sector. Per això, i com a resposta a peticions d’agents turístics i institucionals, acaba d’estrenar un web, turismereligios.barcelona, que vol facilitar les visites, les descobertes o l’organització de pelegrinatges o hostalatges en recintes catòlics de la ciutat. El web endreça tota la informació que abans es podia trobar dispersa per internet. Ara es pot consultar en tres apartats: turisme, peregrinacions i santuaris.

Promoure el turisme religiós

L’Arquebisbat creu que aquest tipus de turisme religiós es recuperarà ràpid després de la pandèmia. “Abans rebíem fins a vuit milions de turistes a l’any. Ara ha baixat en picat, però arran dels confinaments municipals i perimetrals, la gent ha descobert la Catedral, el Tibidabo… gent que abans anava fora, ara s’apropa a les esglésies i participa en el culte o les visites, com la Sagrada Família, que aquest estiu va ser un reclam amb les entrades gratuïtes els dissabtes”, explica Josep Maria Turull, director del Secretariat de Turisme, Peregrinacions i Santuaris. Per això, es destaca, al costat dels temples més coneguts de la diòcesi barcelonina, d’altres esglésies també emblemàtiques però més amagades com la de la Mare de Déu de la Mercè, per exemple.

El primer recull de santuaris

En aquesta línia de posar llum sobre indrets menys coneguts, el web recull una primera llista oficial de 10 santuaris de la ciutat que inclou el de Santa Gemma, Sant Josep Manyanet, Sant Antoni de Pàdua o el de la Mare de Déu de l’Ajuda, per exemple.

Informació pràctica sobre el culte

L’Arquebisbat també vol oferir respostes als viatgers o barcelonins que cerquin oficis religiosos. Per això, el web ubica cerimònies en diversos idiomes, així com els horaris d’esglésies considerades emblemàtiques.

I més enllà de les misses, es facilita l’agenda de concerts i recitals que es programen habitualment a les esglésies de la ciutat.

Peregrinacions des de Barcelona

També amb la mirada posada a casa nostra, han activat un cercador de pelegrinatges. “Des de Barcelona surten rutes del Camí de Sant Jaume i del Camí Ignasià. Però també s’organitzaven moltes peregrinacions des de parròquies o altres centres i era difícil que la gent s’assabentés. Ara serà fàcil de trobar”, explica Josep Maria Turull.