Segons una enquesta a 3.000 persones feta a través de Faros, que és el canal de promoció de la salut infantil de l’Hospital de Sant Joan de Déu, molts pares tenen molts dubtes sobre si estan donant una alimentació correcta als seus fills. El mateix estudi constata les mancances en la dieta més comunes com, per exemple, que el 80 % dels infants no mengen tota la fruita necessària i el 90 % no menja peix cada setmana.
Uns dèficits que s’agreugen amb la creença en falsos mites com que la llet de vaca és perjudicial o que davant qualsevol problema del sistema digestiu cal evitar els aliments amb gluten. Els especialistes de Sant Joan de Déu consideren que una dieta restrictiva pot ser saludable sempre que se segueixin els consells del metge, el qual valorarà si cal donar a la criatura algun tipus de suplement.
Per això, l’hospital ha elaborat, amb la col·laboració de l’Acadèmia Americana de Pediatria i la Fundació Alícia, una guia que recull les pautes principals que cal seguir per assegurar una dieta sana, alhora que vol aclarir conceptes i desmentir falses creences. La publicació, que es pot descarregar a través d’internet, detalla com ha de ser l’alimentació de les embarassades i dels infants fins a l’adolescència, quines al·lèrgies i intoleràncies hi ha o com es pot detectar un trastorn alimentari. A més, dóna indicacions per aconseguir que els infants mengin variadament. Per això, s’ha elaborat també un receptari d’alimentació saludable.