El Henk Cortier va obrir la botiga Lambicus fa dos anys i mig al costat de la seu de De veí a veí. Així va començar a col·laborar-hi i, tot xerrant, va sorgir la idea de fer una cervesa solidària. La produeixen a Jandrain-Jandrenouille, Bèlgica, però les característiques de la beguda la van decidir amb els voluntaris de l’ONG.

Van produir-ne 1.000 litres, 1752 ampolles i 20 barrils, però amb el tancament dels bars durant la pandèmia, la cervesa a pressió no ha funcionat com estava previst. En canvi, les ampolles les van començar a distribuir al desembre i ja estan gairebé exhaurides. El segon lot serà de 3.000 ampolles i ja vindrà amb una xapa amb disseny propi.

Els guanys de la distribució, per projectes socials

La cervesa solidària va sorgir d’una conversa entre l’ONG De veí a Veí i el Henk Cortier. Per triar-ne les característiques, van fer un tast a cegues amb els voluntaris de l’entitat. Van optar per fer una IPA, perquè es lleugera i fàcil de beure. Hi dediquen tots els guanys de la distribució, al voltant de 60 cèntims per ampolla, tant la comprada a la botiga com la consumida en un bar.

Una IPA feta amb tres llúpols diferents

El nom de Veïna va sorgir perquè buscaven un nom que la identifiqués amb l’entitat i amb el barri. I hi van afegir també la descripció “birra de barri” per fer-la més propera. El disseny el va fer el també voluntari de l’ONG Xavier Morta, que va tenir en compte les característiques del beuratge. La Veïna té sis graus i mig d’alcohol i està feta amb tres llúpols americans diferents. El seu sabor floral va inspirar també la il·lustradora Luisa Vera per fer la imatge de l’etiqueta: una veïna al balcó, amb motius vegetals i les mans característiques del logotip de De veí a veí.