(ACN/Redacció) Els sindicats han convocat una vaga a les Biblioteques de Barcelona aquest dijous. L’aturada ha estat parcial, entre les 17 i les 20.30 h.“Defensem les nostres biblioteques” és el lema de la protesta que lidera la plantilla. El Comitè d’Empresa, format per la Intersindical-CSC i la CGT, denuncia la falta de personal, la precarietat i els problemes que tenen per conciliar (jornades d’11 hores partides els caps de setmana i feina més enllà de les 20 h). A banda, reclamen que se’ls reconegui com a treballadors de l’Ajuntament i se’ls apliqui, per tant, el seu conveni, i que s’estabilitzi el personal temporal i l’interí.

Més de la meitat de les biblioteques tanquen per la vaga

Segons els sindicats, l’aturada ha fet tancar aquest dijous a la tarda 27 de les 40 biblioteques de Barcelona, mentre que el Consorci de Biblioteques no facilitarà les dades de seguiment fins divendres.

A les 17.30 h més d’un centenar de persones s’ha manifestat a la plaça de San Jaume per fer sentir el malestar dels treballadors i per defensar “un servei públic de qualitat”.

La plantilla demana un augment general de la inversió en les biblioteques i denuncien que hi ha una manca de manteniment d’aquests equipaments. Una altra demanda que fan és elaborar programes i prestacions que tinguin en compte la sobrecàrrega de treball i la qualitat del servei. El personal reclama que se’ls reconegui i valori. Es tracta d’unes reivindicacions que fan des del 2019.

El Consorci destaca les inversions dels darrers quatre anys

El gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona, Ferran Burguillos, ha assenyalat que malgrat la protesta es troben en un “moment de bona relació amb el comitè d’empresa” per poder tractar temes de millores en les condicions laborals dels treballadors. En aquest sentit explica que a finals d’any es va fer una adhesió de la plantilla al conveni laborar de l’Ajuntament de Barcelona.

El gerent ha destacat que la situació actual s’allunya molt de la de l’any 2018. “En els darrers quatre anys hi ha hagut una inversió important en manteniment de més de 3,5 milions d’euros”, comenta Burguillos. Aquests s’han dedicat a substituir sistemes de climatització i adequació de molts espais, entre d’altres. Pel que fa al pressupost de recursos humans el gerent destaca que hi ha hagut una increment del 17% i que en aquests darrers anys la plantilla a la xarxa de biblioteques ha crescut un 12%.