Les entitats en defensa al dret a l’habitatge destaquen que la pressió veïnal ha fet caure aquest dimecres la mesura que habilitava a les comunitats de veïns a instar un desnonament. La mesura estava inclosa dins la proposició de llei aprovada aquest dimecres al Parlament de Catalunya sobre ocupacions. Les organitzacions, entres les quals hi ha la PAH, consideren que aquesta proposta estigmatizava, encara més, les famílies en situació de vulnerabilitat alhora que també “abonava el terreny per al racisme i l’aporofòbia“.

L’objectiu de la proposta és modificar la llei de dret a l’habitatge i el Codi civil per tal que els ajuntaments puguin requerir als grans tenidors que en el termini de 30 dies desallotgin pisos ocupats on es duguin a terme activitats contràries a la “convivència normal de la comunitat”, “de l’ordre públic” o que posin “en perill la seguretat o la integritat de l’immoble”.

Denuncien que la proposta és un despropòsit total

Tot i que les entitats denuncien que la proposta de Junts és un “total despropòsit”, consideren un èxit de la seva pressió les esmenes que s’han aprovat. “Si bé la mesura per habilitar als ajuntaments ha sortit aprovada, aquesta ho ha fet amb limitacions“, afirmen. En aquest sentit destaquen que si l’administració vol promoure una expulsió, “ho haurà de fer amb procediments i informes previs que ni tan sols es mencionaven al text original”. 

Estudien emprendre accions legals

Les entitats han anunciat que denunciaran qualsevol conseqüència lesiva pels drets humans que aquesta proposta pugui tenir, i estudiaran totes les vies, inclosa la judicial, per evitar que ajuntaments apliquin la llei a famílies vulnerables en comptes de reallotjar-les.