El col·lectiu d’agents de la propietat immobiliària (API) de Catalunya critica que s’hagi eliminat la possibilitat que les comunitats de propietaris puguin anar directament als jutjats a sol·licitar un desnonament. Aquesta mesura ha caigut de la proposició de llei aprovada aquest dimecres al Parlament de Catalunya sobre ocupacions.

Tot i això, celebren l’aprovació dels canvis legislatius perquè els ajuntaments puguin requerir als grans tenidors que en el termini de 30 dies desallotgin pisos ocupats on es duguin a terme activitats contràries a la “convivència normal de la comunitat” i a “l’ordre públic” o que posin “en perill la seguretat o la integritat de l’immoble”. En aquest punt el col·lectiu ja ha demanat que no es qüestioni la constitucionalitat de la proposta.

Les esmenes han “restat potència” al text inicial

Els API lamenten que el text tregui capacitat de maniobra a les comunitats de propietaris. “Ha faltat valentia per donar confiança a les comunitats de propietaris perquè puguin actuar directament davant els jutjats“, ha afirmat el portaveu i responsable jurídic d’API Catalunya, Carles Sala. Segons Sala, la presentació de les esmenes al text “ha restat potència al text inicial”.

El portaveu d’API Catalunya també ha advertit que alguns grans tenidors es desentenen de les “ocupacions il·legals” perquè la seva titularitat és circumstancial. “A Catalunya no tenim competències suficients per actuar amb contundència ni per implantar regulacions semblants a les de l’àmbit europeu. Per tant, la Generalitat no pot fer més que passes endavant dins del marc del dret civil català i de la Llei del dret a l’habitatge”, afegeix.