Els expositors de la fira Alimentaria, que se celebra fins dijous al recinte de Gran Via, posen el focus en els aliments funcionals i sostenibles, aquells productes enriquits amb substàncies que aporten com a resultat un producte més saludable. A alguns aliments se’ls afegeixen vitamines, omega 3 i se’ls treu greix. Un exemple són les mitjanes fetes amb una impressora 3D. Es tracta de la proposta innovadora de l’empresa navarresa Cocuus, que la defineix com la carn del futur.

Patxi Larumbe, president de Cocuus, explica el procés d’elaborar aquestes costelles: “Agafem un tall de carn i li afegim vitamina D, magnesi i en traiem el greix per deixar-hi només el greix vegetal i evitar el colesterol”. La mateixa empresa ha presentat una tonyina que no ve del mar, sinó que ha estat plantada a la terra i que té el mateix gust, o un foie fet sense ànec i que reprodueix el gust del foie tradicional.

El cafè d’especialitat, tendència

El cafè d’especialitat està en voga i té un lloc destacat a la fira. Francesc Canals, director comercial de Novell, ha explicat que l’empresa ha ideat el Roastery, el cafè de més alta qualitat o gurmet. Assegura que el nou producte ja arriba a 50 clients, com els restaurants Disfrutar, Compartir, l’Hotel W i l’Hotel Catalonia Plaza. Aquest tipus de cafè ha obtingut una puntuació superiors als 80 punts, segons un sistema internacional l’avaluació de qualitat per la SCA (Specialty Coffee Association).

Torrons selectes ideats per quatre xefs

Quatre xefs han presentat una nova col·lecció de Torrons Vicens. Torrons especials que han dissenyat cuiners de renom amb gustos nous com torrons d’arròs i safrà, de plàncton, de pi mediterrani o de llimona marroquina. Els xefs són Albert Adrià, Quique Dacosta, Jordi Roca i Àngel Leon.

17 tipus de fuet

A la fira es poden trobar fins a 17 varietats de fuets elaborades per l’empresa Can Calet. Explica Núria Cabrafiga a betevé que els que tenen més d’èxit són el de pebre negre, el d’avellanes i el de formatge manxego. Hi ha varietats quasi impossibles de fuet com farcits d’anís, nous, aroma de tomàquet, curri, ceba o romaní.

Els xefs del Disfrutar, a l’espai Horeca Hub

La fira estrena l’Horeca Hub, un espai on es fan exhibicions magistrals pensades per a hotelers i restauradors. Els cuiners del restaurant Disfrutar han presentat aquest dilluns la feina del seu emblemàtic local. A l’exhibició magistral han elaborat una calçotada amb miso de romesco.... i un tast de 12 brots per explicar la importància d’incorporar aquests productes a la cuina per acompanyar alguns plats.

La nova edició de l’Alimentaria & Hostelco espera tenir l’edició més internacional, amb una previsió de 100.000 visitants, dels quals una quarta part seran estrangers. A més, un miler de les empreses que hi exposen són de fora. L’impacte econòmic es calcula que seran 180 milions d’euros