Pot semblar ciència-ficció però el primer bacó vegetal creat amb impressora 3D ja està a la venda. L’han creat les empreses navarreses Foodys i Cocuus i es comercialitzarà a la cadena de supermercats Carrefour. Segons els seus creadors, la textura i el gust són “pràcticament idèntics a l’original però amb menys del 10 % de greix vegetal, lliure de soja i sense conservants ni sucres”.

A banda de la salubritat, els creadors d’aquest aliment també destaquen que amb la seva tecnologia podran elaborar “fins a 1.000 tones de bacó cent per cent vegetal a l’any i a un preu molt similar al bacó tradicional”, explica Gonzalo Agorreta, CEO de Foodys.

“Podem resoldre la manca de proteïna al món”

El producte ha estat seleccionat com a finalista dels premis International V-Label dins la categoria d’innovació. Patxi Larumbre, fundador i CEO de Cocuus, assenyala que amb la bioimpressió 3D “es pot resoldre la manca de proteïna al món. Nosaltres fem en cinc minuts el que dos porcs en tota una vida”.

El model d’impressió es basa en com es produeixen els productes a la natura. Mitjançant un TAC discriminen on hi ha greix, on hi ha carn, on hi ha os i on hi ha vies vasculars. Tota aquesta informació es reprodueix a la maquinària que Cocuus ha patentat. Aquest procés l’anomenen “food-to-data, data-to-food”.

Al web de Carrefour ja es troba el producte a la venda i també la descripció dels ingredients amb què està elaborat: aigua, oli de gira-sol, alginat sòdic, farina d’arròs, oli d’oliva verge extra, aromes naturals, proteïna de pèsol en pols, inulina, colorants naturals, psyllium, sal, sulfat càlcic i estabilitzadors.

La bioimpressió 3D vegetal permet produir a escala industrial productes i pot esdevenir una fórmula alternativa per produir carn sense haver de matar animals. Foodys ja treballa per crear anàlegs vegetals de foiegras, tonyina, gamba i salmó.