El 15 de setembre acaba el termini establert per a l’acord d’ampliació d’horaris comercials que permet que totes les botigues de les zones turístiques puguin aixecar la persiana els diumenges. La mesura, signada per l’Ajuntament, comerciants i sindicats, va entrar en vigor el 15 de maig i durant aquests quatre mesos ha aixecat força polseguera.

Els treballadors, sobretot els de les grans cadenes tèxtils ubicades al centre de la ciutat, asseguren que no s’han complert bona part de les condicions incloses en aquest pacte, com ara la voluntarietat de treballar en festius. Precisament, la conciliació dels treballadors va generar controvèrsia des d’un bon inici.

“T’hi veus obligat perquè t’ho posen a la planificació setmanal i no tens més opció. T’afecta per temes de conciliació”, ha explicat a betevé Trini Surell, treballadora de Max Mara. Altres empleats, com l’Àlex Montiel, de la cadena Uniqlo, explica que durant aquests mesos, quan ha hagut de treballar de dilluns a diumenge, ha tingut la sensació d’haver entrat en una mena de roda que no s’acaba mai. “No tenies dret a conciliació, ni personal ni familiar. Una roda que al sector al detall normalment es fa a l’època d’hivern i que ara s’ha allargat durant tot l’any”, explica.

T’hi veus obligat perquè t’ho posen a la planificació setmanal i no tens més opció. T’afecta per temes de conciliació”
Trini Surell, treballadora de Max Mara

D’altra banda, els treballadors alerten també que aquesta mesura no aporta cap benefici als barcelonins. Asseguren que la majoria de clients “són turistes”. Uns turistes que, segons la UGT, han generat grans beneficis a la majoria dels comerços que han obert. El fet d’obrir els diumenges ha generat uns ingressos extraordinaris de milers d’euros en el cas de les grans cadenes.

botigues portal de l'Angel

UGT denuncia l’acord per tal d’invalidar-lo

Una altra de les condicions que, segons els sindicats, no s’ha complert en la majoria de casos és la contractació de més personal per poder obrir els festius. Per això, la UGT, que ja va anunciar que es deslligava del pacte, ha denunciat a Inspecció de Treball gairebé una desena d’empreses. Des del sindicat fan autocrítica: “Vam signar un acord pensant que fèiem un bé a la ciutat, pensant que no precaritzàvem el sector, però l’hem precaritzat. Denunciarem l’acord al jutjat social per tal d’invalidar-lo”, ha explicat a betevé Óscar López, secretari general de FeSMC-UGT. L’objectiu principal és, diuen, que l’acord no estigui en vigor durant la propera campanya d’estiu.

El consistori, en espera de les dades definitives per decidir

D’una banda, l’Ajuntament de Barcelona està pendent de convocar una reunió de seguiment per fer balanç de la temporada d’estiu. Una reunió que s’havia de celebrar dimecres 7 de setembre, però que es va ajornar en espera de disposar de totes les dades actualitzades. L’11 de setembre és el darrer diumenge afectat per l’acord d’ampliació d’horaris comercials.

Festius oberts 2022 a Catalunya: Tots els diumenges i festius amb botigues obertes a Barcelona

El petit comerç assegura que aquesta mesura “només beneficia les grans marques”

De l’altra, el petit comerç afirma que l’obertura de comerços els diumenges només beneficia les grans marques. Per contra, les entitats que acullen les grans cadenes aposten per seguir amb l’acord d’obrir en diumenges tres anys més, com està previst. Des de l’Ajuntament es refermen a continuar obrint els festius quatre mesos l’any amb la introducció de millores.