(ACN) Els pastissers catalans també noten la moderació de la inflació: “La gent tindrà el mateix tortell de Reis pel mateix preu que l’any passat”. Així ho ha dit el president del Gremi de Pastissers, Antoni Bellart, a l’ACN i ho atribueix a una rebaixa lleu dels costos com el de la llum i les matèries primeres al llarg del 2023. Bellart preveu que se superaran les vendes d’aquest producte artesanal respecte a l’any que ha quedat enrere, que “ja van ser bones”, recorda.

La previsió és que les vendes dels tortells de Reis superaran el milió d’unitats, una xifra que s’ha consolidat des de fa cinc o sis anys i que pel president dels pastissers té una explicació: “Som vuit milions i toca un tortell per cada vuit persones, cosa que és normal”. Tot i així, admet que molts clients “no en compren un sinó dos” o, fins i tot, no descarta que se n’enduguin més. El tortell de massapà i el de nata són els més demandats per la clientela, apunta el president de l’entitat, però indica que hi ha “innovacions” de gianduia i lemon pie que també guanyen protagonisme a les taules.

Tortells de Reis: solidaris, premiats, amb fava daurada, amb farcits curiosos i per a vegans

Bellart explica que “el dia fort” és el 6 de gener, quan es concentren al voltant del 80 % de les vendes, encara que sosté que a partir del dia 5 la gent comença a adquirir-los. Aquests clients segueixen apostant pel clàssic de massapà, però “està avançant molt” el de nata i després el de crema, en el qual cada pastisser té “la seva fórmula, amb una aromatització o una altra”, ha detallat el president gremial.

L’auge dels panettones

El president del Gremi de Pastissers destaca la implantació del panettone a les llars catalanes per Nadal. Al seu parer, el consum d’aquestes postres italianes està augmentant “perquè és bo” i no treu vendes de torrons: “És un a més a més” en els àpats de l’època nadalenca.