Desenes de persones s’han concentrat aquest dilluns al número 137 del carrer de Calàbria, a l‘edifici conegut com a Casa Orsola, per intentar evitar el desnonament d’un dels inquilins. El desnonament, finalment, s’ha executat. L’afectat és un jove de 22 anys que fa un any va ocupar un dels pisos de l’edifici perquè no podia pagar un lloguer a Barcelona. El primer intent de llançament va ser el 4 d’octubre, però es va ajornar i es va fixar la nova data per aquest dilluns, 6 de novembre.

Des de primera hora, els moviments en defensa de l’habitatge s’han mobilitzat contra el desnonament. En aquest punt de l’Eixample hi ha hagut un important desplegament dels Mossos d’Esquadra. El Sindicat d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample ha denunciat que la policia ha actuat amb violència contra les persones que s’han concentrat. Els mossos han desallotjat els joves que es trobaven a la porta de l’edifici per poder accedir-hi i la comitiva judicial hi ha entrat poc abans de les 11 h.

“Poses resistència i et munten un dispositiu amb 15 furgonetes”

“La gent jove també té dret a emancipar-se i amb feines precàries no hi ha manera de seguir endavant”, ha explicat a betevé Albert Freixa, portaveu del sindicat, que ha lamentat, a més, que “a la mínima que poses resistència et munten un dispositiu policial amb 15 furgonetes i 50 persones identificades”. De fet, el sindicat es planteja denunciar l’actuació dels Mossos d’Esquadra perquè, diuen, “hi ha hagut actuacions que van més enllà del que marca el protocol”.

Els activistes s’han concentrat davant i a l’interior de l’edifici per mirar de frenar el llançament del jove

La Casa Orsola, un símbol de la lluita veïnal

La Casa Orsola de Barcelona és un símbol de la lluita veïnal pel dret a l’habitatge. Es tracta d’una finca de l’Esquerra de l’Eixample que van ser comprada pel fons voltor Lioness Inversiones el 2021 i, a partir d’aquest moment, va advertir els inquilins que no els renovaria els contractes de lloguer. Des d’aquell moment, molts dels veïns s’han quedat sense contracte, tot i que han continuat pagant el lloguer.