El teletreball és o no és obligatori a Catalunya? Aquest dimarts s’ha generat certa confusió sobre aquest tema quan el conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha assegurat en una entrevista a RAC1 que “el teletreball ja és obligatori a Catalunya” per a totes les empreses que puguin fer-ne, “tant públiques com privades”. Hores després la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha aclarit els dubtes i ha reconegut que la Generalitat no té competències en aquest àmbit, però que les “empreses han de promoure i prioritzar el teletreball”.

També en una roda de premsa sobre l’Enquesta de Població Activa, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha confirmat que la Generalitat “no té competències per fer una norma laboral que faci obligatori el teletreball”. Tot i això, ha afirmat que sí té competències per fer una regulació que digui a les empreses que “tenen el deure i l’obligació de promoure el teletreball”.

“Ja és obligatori” versus “no és una obligatorietat laboral”

En l’entrevista, Chakir el Homrani no només ha assegurat que és obligatori, sinó que si el teletreball no és possible, s’ha de justificar amb un certificat que l’empresa proporcioni al treballador. Els empleats que no puguin treballar a distància hauran de dur aquest document per acreditar-ho quan es desplacin. A banda, ha assegurat que si no es compleix, es multarà. Pot haver-hi sanció per l’empresa que no permeti el teletreball, igual que pot ser sancionable un restaurant que obri o serveixi a domicili més enllà de les 22 h.

Però la consellera de presidència i portaveu de la Generalitat ha aclarit la confusió en l’habitual roda de premsa per anunciar els acords de govern. Budó ha dit que “la Generalitat no té la possiblitat de regular aquest àmbit en els centres privats” perquè no disposem de les comeptències. Unes competències que s’ha apresat a tornar a reclamar.

No obstant això, també ha insistit que tal com recull la resolució del Procicat del 15 octubre “les empreses han de promoure i prioritzar treball a distància”. Budó ha admès que “és cert que no és una normal laboral, és cert que no és una obligatorietat laboral” però ha subratllat que “també es cert que és un deure de les empreses promoure i fomentar el teletreball” en el marc de les mesures sanitàries que estem adoptant.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a