El 14 de març va entrar en vigor el veto als supermercats fantasma a Barcelona, de manera que ja no es podrà obrir cap establiment d’aquestes característiques a la ciutat. Ara bé, la norma inclou una moratòria de sis mesos per als 21 supermercats fantasma que hi ha operatius, els quals podran seguir actius fins al 14 de setembre.

Una pròrroga inclosa en el document definitiu

Segons fonts municipals, es tracta d’una pròrroga que ja es va incorporar a l’aprovació definitiva del pla especial per donar resposta a una de les demandes sorgides durant el procés de participació previ. L’objectiu és que els magatzems amb repartiment que estaven funcionant de forma alegal tinguin temps d’adaptar-se a la normativa. És a dir, que deixin de fer repartiment a domicili o que es reconverteixin a un altre tipus d’activitat. L’Ajuntament de Barcelona manté reunions amb els operadors per tal abordar aquesta adaptació.

Les cuines fantasma, també prohibides

La normativa també afecta les cuines fantasma, que en aquest cas no tenen pròrroga d’adaptació. Només hi ha una única excepció on poden instal·lar-se a partir d’ara: l’àmbit industrial de la Zona Franca. En aquest cas, la norma estableix que com a màxim hi podrà haver un establiment en un radi de 400 metres, l’equivalent a tres illes de l’Eixample.

“Això tindrà un gran impacte a la nostra activitat”

La empresa d’entrega ultraràpida de compra Getir ja s’ha pronunciat pel que fa a l’aplicació d’aquesta norma. Segons han comunicat, “tot i que la regulació es va anunciar i aprovar al gener, el text oficial no s’ha publicat fins fa dues setmanes, per tant, encara tenim temps d’analitzar i poder decidir quines opcions tenim al respecte“. A més, han afegit que la implementació d’aquesta norma tindrà un “gran impacte” en la seva activitat.