Davant l’alerta llançada per Tecnocasa i la UPF que Barcelona podria perdre 24.000 pisos de lloguer per la llei d’habitatge, el Sindicat de Llogateres assegura que no és cert i li treu credibilitat: “No podem agafar les seves dades i donar-les per bones perquè els intermediaris són els primers interessats a fer creure que hi ha una escassetat d’oferta, justament perquè et sembli que si no acceptes aquelles condicions et quedaràs sense pis“, argumenta Enric Aragonès, portaveu de l’entitat.

Els administradors de finques també apuntaven, aquesta setmana, a una reducció dels pisos de lloguer, però el sindicat insta a guiar-se per les dades oficials publicades per l’Incasòl i assegura que encara és massa aviat per valorar els efectes de l’aprovació de la llei estatal de l’habitatge.

Pujades de preu abans que es regulin

Tot i això, el Sindicat de Llogateres sí que ha observat que des que es va aprovar la llei de l’habitatge, però mentre no entra en vigor, “hi ha molts arrendadors que s’afanyen a signar contractes nous amb pujades en el lloguer abans no arribi la regulació de preus”, explica Aragonès. El portaveu, però, fa una crida a no acceptar aquestes condicions: “Tothom a qui li vulguin apujar el preu del lloguer o el vulguin fer fora, sobretot que no marxi i que s’organitzi, al sindicat hem acompanyat molts casos així”, diu.

Regular els lloguers de temporada

Un altre fenomen que també han detectat és l’increment dels contractes de lloguer de temporada. D’una banda, perquè s’ha incrementat el nombre de persones que fan un ús temporal dels habitatges però, de l’altra, també perquè els propietaris no rebutgen fer aquest tipus de contractes a inquilins que volen fer d’aquell habitatge el seu domicili habitual. “Utilitzen el lloguer de temporada per fer contractes més curts i apujar el preu més sovint“, explica Aragonès. Per això, reivindiquen que cal regular-ho al més aviat possible, tal com ja va anunciar que faria la Generalitat.