JOAQUIM VERGÉS, professor d'Economia de l'Empresa de la UB "Quan les companyies eren públiques, com Endesa que ho va ser, va estar regulada d'una forma directa. Si es privatitza llavors la regularització és indirecta, i encara que sobre paper es poden fer els mateixos controls, no hi ha cap dubte que no és el mateix."

Durant l’entrevista a ‘Les Notícies de les 10’, Joaquim Vergés va assegurar que és difícil que el Govern torni a comprar l’empresa Fecsa-Endesa, actualment en mans de la companyia italiana ENHEL. Aquest professor d’economia va matisar que si el servei elèctric depèn d’una empresa pública, el Govern té més responsabilitats davant de qualsevol incidència com la de fa una setmana a les comarques gironines.

Demandes polítiques
Mentrestant, les diverses formacions polítiques tenen diferents punts de vista. Convergència i Unió ha posat el punt de mira directament en el Govern. Ha exigit al Tripartit que compleixi i faci complir la llei de garantia i qualitat del subministrament elèctric, aprovada precisament arran de la gran apagada de Barcelona el 2007. El PSC ha tirat la pilota a la teulada de la companyia i critica la manca d’inversió de Fecsa en la xarxa elèctrica. Esquerra Republicana ha convidat a boicotejar l’elèctrica. El PP demana explicacions i responsabilitats al govern italià, que és qui, en últim terme, controla l’elèctrica Fecsa-Endesa a través d’ENHEL i critica que es permetés que un servei estratègic com aquest quedés a mans estrangeres. I, precisament, des d’Iniciativa, creuen que la solució passa per la nacionalització.

13 anys de privatització
Fecsa-Endesa es va privatitzar l’any 1997, un any després que el Partit Polupar guanyés les eleccions. Amb aquesta privatització, el control sobre l’elèctrica ja no depèn del Govern.  La companyia, el febrer de 2009, va passar a mans de l’empresa pública ENHEL. A Europa països com la Gran Bretanya i Alemanya tenen el servei privatitzat. Itàlia i França, segueixen confinant el servei al sector públic.