Avui, prop d’un centenar de persones encara continua ocupant les instal·lacions de la planta baixa del Mobile World Centre, a la plaça de Catalunya. És el segon dia de reivindicació per part dels treballadors subcontractats de Telefònica després que ahir unes 50 persones irrompessin a la botiga de Movistar.

Aquest matí molts dels ocupants han esmorzat dins l’edifici amb música de fons. Un dels temes que hi ha sonat, ‘El vals del obrero’ del grup Ska-p, ha arrencat la gent a cantar les seves consignes: “Este es mi sitio, esta es mi gente; somos obreros, la clase preferente”. A primera hora s’ha mantingut una assemblea en què s’han reafirmat els punts que ahir van acordar. Entre altres coses, han decidit que no marxaran, després que ahir la Fiscalia de Barcelona instés al jutge l’ordre de desallotjament. El jutge que hi havia de guàrdia va considerar que no calia i, per això, la policia no va actuar. Però, si finalment passa, diuen els empleats, hi mostraran una resistència pacífica.

Molts han aprofitat el matí d’avui per descansar, menjar alguna cosa o llegir. Alguns han marxat cap a casa i d’altres els han fet el relleu. De fet, els treballadors s’han organitzat en diferents grups per mantenir la botiga ocupada sempre. Aquest diumenge el volum de gent era menor, però s’espera que a mesura que avanci el dia s’hi sumin moltes altres persones.

El portaveu del comitè de vaga, Aitzol Ruiz de Azúa, valora la jornada d’ahir com un èxit. Assegura que es va crear un ambient de germanor i un nexe entre totes les persones que van donar suport a l’ocupació, sobretot entre aquelles que no són treballadors afectats. Els manifestants, segons Ruiz de Azúa, estan “totalment oberts i esperant una trucada de Telefònica en què, d’una vegada per totes, arregli aquest conflicte i el faci seu perquè, realment, és només qui ho pot arreglar”.

Les reivindicacions

La voluntat dels treballadors i dels col·lectius que els donen suport és mantenir l’ocupació de forma indefinida fins que Telefónica s’avingui a negociar amb ells. De fet, donen a l’empresa fins al 31 de maig de termini perquè respongui a les seves peticions. Fa dues setmanes l’ocupació va acabar voluntàriament perquè dos directius de l’empresa van acceptar una reunió, però els van acabar dient que no negociarien condicions de treball amb els treballadors vaguistes sinó amb els sindicats CCOO i UGT, que fa unes setmanes ja havien assolit un preacord amb la patronal i les empreses a través de les quals estan subcontractats.

Els treballadors que han ocupat la botiga de Movistar fa prop de 50 dies que estan en vaga i diuen que no se senten representats pels sindicats majoritaris. Les seves condicions mínimes a negociar són uns sous dignes, una jornada de 40 hores setmanals i dos dies de festa garantits.