L’històric forn La Llana, situat des del 1890 a la plaça de la Llana número 1 del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera ha reobert aquesta setmana després de quatre mesos tancat per motius de salut d’un dels dels propietaris. L’establiment centenari està en mans del matrimoni format per la Maria del Carmen Silva Silva i en Llorenç Llaó Balín. Es van fer càrrec del negoci el 1985 i la singularitat és que van mantenir l’elaboració el pa de manera artesanal, d’aquells com diu la Maria del Carmen “que a l’endemà no estan ni durs ni tous”.

Pa fet de manera artesanal

La fidelitat dels clients del forn La Llana, segons la Maria del Carmen, “rau en la qualitat del pa. El fem com s’ha fet sempre, a mà. El meu home és la tercera generació de forners i això es nota en el producte que oferim” .

Quan es van fer càrrec del negoci “també feien el pa de manera artesanal. El que nosaltres hem aportat són les especialitats. Fem pa de sègol, quinoa, xia, espelta, fajol i xocolata, entre molts més”.

El meu home és la tercera generació de forners i això es nota en el producte que oferim”
Maria del Carmen Silva Silva, mestressa del forn La Llana

El fet de tenir tancat no va agafar per sorpresa els clients més fidels, explica la Maria Carmen. “N’hi ha, però, que es pensaven que ens havíem jubilat, ja que en principi havíem de tancar només dos mesos”. De moment, però, el negoci continuarà en les mateixes mans uns quants anys, afirma.

“Vaig sentir orgull i molts nervis”

La reobertura del negoci coincideix amb la Festa Major del Casc Antic. La Maria del Carmen ha estat escollida com la pregonera d’enguany, però malauradament la mort d’un nen d’un any per atropellament un dia abans del pregó ha impedit que es fes. La Maria del Carmen lamenta aquests fets i entén la decisió de suspendre tots els actes previstos el 22 de juny, data d’inici oficial de les festes. La resta d’activitats programades fins al 2 de juliol es mantenen.

Tot i això explica que quan la comissió de festes li va comunicar que havia estat escollida la pregonera d’aquest any “em vaig sentir molt orgullosa, però també amb molts nervis. Vaig estar a punt de dir que no perquè “darrere del taulell parlo el que vulguis, però parlar davant de tanta gent, no tinc idea de com es fa“. Tot i això, va acceptar perquè considera que “és un honor que hagin pensat en mi”.

Testimoni d’excepció dels canvis al barri

Estar darrere del taulell durant quatre dècades et fa ser testimoni dels canvis que ha experimentat aquest barri. Per a la Maria del Carmen, el que més ha canviat “són els veïns. Abans això era un barri que semblava un poble i ara no”. A banda dels veïns que han mort, “ens estem quedant sense veïns perquè se’n van, ja que no suporten el soroll o no poden pagar els preus dels lloguers”.

Donar la benvinguda a futurs clients és, per a aquesta fornera, un motiu d’alegria. Espera poder continuar fent-ho almenys uns quants anys, però el negoci no continuarà a la família, ja que cap dels seus fills s’hi vol dedicar.