vaga transportistes

El Govern i el Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC) han arribat a un acord aquest divendres a la matinada que inclou una rebaixa de 20 cèntims per litre del combustible fins al 30 de juny, per intentar posar fi a la vaga de transportistes. En conjunt, el paquet de mesures al qual s’ha compromès l’executiu inclou ajuts directes per al sector per més de 1.050 milions d’euros. L’acord s’ha pres després d’una reunió maratoniana que s’ha allargat prop de 12 h i en la qual no hi ha participat la Plataforma Nacional per la Defensa del Transport que, de moment, ha dit que manté l’aturada indefinida.

Les mesures acordades entraran en vigor dimarts, 29 de març, quan el Consell de Ministre aprovi el decret llei que està preparant com a resposta a l’impacte econòmic de la guerra a Ucraïna.

El combustible, 20 cèntims per litre més barat

L’acord inclou una partida de 600 milions d’euros que es destinaran a una bonificació de 15 cèntims per litre de combustible als professionals del sector, als quals se sumen cinc cèntims per litre més, com a mínim, que aportaran les petrolieres. Segons l’executiu, això pot suposar un estalvi mensual d’uns 700 euros per als camions que funcionin amb gasoil.

450 milions d’euros en ajuts directes als transportistes

Una altra dels punts destacats amb la CNTC és una partida de 450 milions d’euros en ajuts directes, tant al transport de mercaderies com també al transport de viatgers. La quantitat de l’ajut serà d’un màxim de 400.000 euros per empresa i depèn del tipus de vehicle o activitat:

  • Camions: 1.250 euros
  • Autobusos: 950 euros
  • Furgonetes: 500 euros
  • Taxis, VTC, ambulàncies: 300 euros

A més, s’allarga el termini de venciment dels préstecs ICO i es duplica el pressupost per als ajuts als qui vulguin abandonar la professió de transportista. L’executiu també es compromet a enviar a la CNTC un esborrany de projecte de llei per al sector del transport alimentari abans del 31 de juliol que eviti un abús de la subcontractació i impedeixi abonar un preu per servei inferior al cost que té.

Raquel Sánchez: “No hi ha motius ni excuses per no reprendre l’activitat”

La ministra de Transport, Raquel Sánchez, considera que el Govern ha complert amb la seva part i diu que ara el sector del transport ha de ser “responsable”. “No és admissible que se sotmeti la societat a més incertesa”, assegura. Sánchez considera que les demandes dels convocants de la vaga “han estat àmpliament ateses” i creu que “no existeixen motius ni excuses per no reprendre totalment l’activitat”. La ministra apel·la a la “responsabilitat” dels vaguistes per recuperar la normalitat. Insisteix que “el que és important no és qui s’asseu a la taula”, i assegura que l’executiu s’ha reunit amb els interlocutors vàlids, perquè són els que han estat escollits pel sector.