Primer dia oficial de rebaixes d'estiu i els carrers del centre s'han omplert de gom a gom. Bosses i més bosses plenes de roba, accessoris i altres productes adquirits amb un 30% de descompte, un 50 o fins tot amb un 70. "Es el prmer dia que vengo de rebajas, ayer vine a mirar. Y hoy sabía que iba a las rebajas y hoy he ido al tiro fijo" "Doncs el primer dia normalment vaig amb un objectiu molt clar: el que necessito i vull tenir. Després canvio de filosofia" "Hay otros días que hay descuentos. Ofertas especiales ha habido muchísimo esta primavera pero hoy está todo rebajado" Tot i així, no s'han vist les mateixes aglomeracions que en anys anteriors. L'1 de juliol és la data tradicional de l'inici de les ofertes estiuenques, però aquest cop moltes botigues han avançat les rebaixes uns dies. Grans comerços com Inditex o El Corte Inglés han respectat el període i han començat avui, però altres botigues ja fa setmanes que anuncien descomptes als aparadors i fins i tot ja fan segones rebaixes. PATRÍCIA GUAL, venedora "Ja vam començar el dilluns. A les tardes s'està notant més que hi ha rebaixes" SUSANA GARRIDO, venedora "No se vende lo que debiera, pues hemos hecho un poquito más de descuento antes de la fecha indicada para incentivar a la gente para que compre y no esperarse al último momento" Segons la llei espanyola, els comerços no estan obligats a fer rebaixes de l'1 de juliol al 31 d'agost, el període tradicional, i per tant, poden estipular un calendari propi. N'hi ha, però, que no estan d'acord ni amb els dos mesos oficials. ESTER COSTA, gerent de la botiga de complements Xalma "Jo començo avui perquè oficialment és el que ens han dit. No estic d'acord amb res de tot això, perquè crec que les rebaixes haurien de ser el mes d'agost o el mes de febrer i reivindiquem això, perquè els comerços no poden viure de rebaixes" Encara que les rebaixes continuiïn en hores baixes per la crisi econòmica, l'empresa Adecco afirma que per la campanya que comença avui s'han generat prop de 20.000 llocs de treball a la província de Barcelona, un 3% més que el 2015.

Els comerciants del carrer Gran de Gràcia estan dividits: alguns agraeixen que la legislació espanyola els permeti començar les rebaixes d’estiu abans, ja que poden fomentar les vendes durant més temps. D’altres, en canvi, han esperat a aquest divendres per penjar els cartells amb els percentatges de descompte.

El president de l’associació Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha defensat al ‘BTV notícies matí’ que els comerços continuïn tenint el dia 1 de juliol com a data d’inici del període de rebaixes d’estiu. Per més que deixi de ser un fet que marqui la llei, Jené manté que l’1 de juliol té més força promocional que qualsevol altre dia.

Les xifres dels descomptes enguany varien, majoritàriament, entre el 30 % i el 50 %, tot i que també es poden veure cartells que anuncien fins a un 70 % de rebaixa; corresponen als comerços que s’han avançat a l’1 de juliol i que ja poden fer segones rebaixes. Pel que fa als compradors, molts aprofitaran els descomptes, ja sigui en botigues que els comencen avui o en aquelles que ja fa dies que els anuncien.

Més enllà del conflicte entre la normativa catalana i l’espanyola, la Confederació de Comerç de Catalunya estima que els comerços catalans ingressaran 800 milions d’euros fins a finals d’agost, fet que suposa un increment d’entre el 3 % i el 5 % respecte a l’any passat. Si es compleixen les previsions, serà el primer cop que la xifra creixi des de 2008.