Aquest dimarts, a les 8 h, ha obert portes el mercat provisional d’Horta, situat a la confluència dels carrers de Lisboa i Porto. A primera hora els comerciants encara ultimaven detalls per tenir enllestides les noves parades, on s’estaran un mínim de quatre anys, fins que acabi la reforma de l’edifici del mercat del carrer del Tajo. Finalment s’hi han traslladat un total de 25 paradistes de producte fresc de l’antic mercat, així com dues botigues exteriors i el bar, que ocuparan un total de 1.400 metres quadrats.

Els venedors s’han mostrat neguitosos i il·lusionats alhora per iniciar l’activitat comercial al nou emplaçament provisional. Un fet que esperaven impacients des de fa mesos després de diversos contratemps que havien obligat a posposar el trasllat fins aquest dimarts. Per als comerciants suposarà una millora en aspectes com la il·luminació, l’accessibilitat i el mobiliari de les parades. També estrenen horaris d’obertura: a partir d’ara són de 8 a 14 hores els dilluns, dimecres i dijous; dimarts i divendres de 8 a 20 hores i els dissabtes de 8 a 13 hores.

mercat horta provisional

Bones perspectives

La junta directiva del Mercat d’Horta veu amb optimisme aquesta nova etapa. “És una oportunitat d’atraure clients nous i creiem que l’espai serà atractiu i proper per a la gent del barri”, afirma el director de l’equipament, Vicenç Bailón. Així ho veu també la Susana Muñoz, que ha aprofitat el trasllat per ampliar la seva parada de venda d’ous amb productes nous. La va adquirir el 2011 i ara espera “mantenir els clients fidels i i sumar-ne de nous, ja que els oferim un tracte molt bo”.

Mercat reformat el 2028

El cost de l’obra de l’edifici provisional ha estat de 5,4 milions d’euros i s’ha finançat, en part, amb els fons Next Generation. L’estructura interior de fusta es mantindrà en el futur i formarà part de la nova zona enjardinada que es construirà un cop el mercat torni a l’emplaçament original.

Durant el 2024 començarà la reforma del Mercat d’Horta, que data del 1951. El projecte preveu la reordenació de la sala de vendes i la introducció d’un establiment d’autoservei de producte no fresc. A la planta superior se situaran les oficines, espais polivalents i els espais de maquinària. A les plantes soterrades hi haurà un aparcament i els espais logístics. L’edifici conservarà l’estructura de formigó i tindrà un tancament exterior nou vidrat per potenciar la il·luminació natural.