Gasolinera
Foto: Engin Akyurt

L’increment del preu de la benzina durant aquestes últimes setmanes està a punt d’absorbir els 20 cèntims de descompte per litre de carburant que aplica el Govern espanyol des de principis d’abril. Aquesta setmana el preu del carburant ha arribat a un nou màxim històric, una mitjana de 1,968 euros per litre, un 1,44 % més que fa una setmana. De fet, aquest ja és el sisè increment consecutiu des de Setmana Santa.

Si al preu actual s’hi aplica el descompte de 20 cèntims per litre, el preu final és només cinc cèntims més barat que la darrera setmana de març, just abans que es comencés a aplicar la bonificació anunciada per l’executiu. Dit d’una altra manera, la pujada de preus de la benzina ja s’ha “menjat” un 75 % de l’ajut estatal.

Justament aquest dimecres, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que prorrogarà fins a finals d’estiu el paquet de mesures per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna, entre les que hi ha el descompte del preu del carburant.

El dièsel, de baixada des de fa tres setmanes

En el cas del dièsel, l’evolució dels preus dels últims mesos és més favorable i durant les tres últimes setmanes ha baixat. Així, un cop aplicada la rebaixa dels 20 cèntims, el preu és de 18,5 cèntims menys que a finals de març. Comparat amb ara fa un any, però, el preu del gasoil és un 56,5 % més car, mentre que el preu de la gasolina ha pujat un 48,4 %.

L’increment del preu dels carburants està marcat per la guerra a Ucraïna. Malgrat tot, però, el preu de la benzina sense plom a l’estat està per sota de la mitjana europea, que se situa en 2,01 euros per litre. En el cas del dièsel, el preu també és inferior al de la mitjana de la UE, que és de 1,856 euros.