Aquest és l'aspecte de la pista de gel a vista d'ocell. Aquest any estrena coberta. Per fora, amb motius nadalencs, i per dins, amb més opacitat per garantir millor la conservació del gel. Pel que fa a la resta, també s'ha ampliat l'espai per als visitants, l'àrea d'espera dels patinadors i la superfície de les dues pistes, que han guanyat 100 metres quadrats. Tot plegat gràcies a la Fundació Barcelona Comerç, que per quart any consecutiu està al capdavant de la iniciativa, i hi aporta el gruix de la inversió. VICENÇ GASCA, president de la Fundació Barcelona Comerç "Pista i comerciants ens retroalimentem. Ens ajuda a donar tiquets als clients que vénen a comprar perquè els hi surti a meitat de preu venir a patinar, i hi ha molts diners que ens estan esperant aquestes dates i ens diuen, quin dia comença la pista?" La pista de gel també és una punta de llança per als esports d'hivern catalans, i aquest any concretament, per promocionar el Grand Prix de patinatge artístic del desembre. Per això aquest any la pista incrementarà les exhibicions i cursos per guanyar adeptes en aquesta disciplina. OSCAR CRUZ,president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern "Serà un gran spot publicitari. Jo no sé què costaria un spot publicitari d'aquestes dimensions en hores de prime time arreu del món." XAVIER TRIAS alcalde de Barcelona "Nosaltres també volem fer unes olimpíades d'hivern i fem aquesta aposta. La va fer ja l'anterior govern i nosaltres la mantenim, però per això s'ha d'apostar per l'esport." Per això l'Ajuntament ha fet una aportació extra de 243.000 euros que a banda de millorar la pista servirà sobretot per promocionar els esports d'hivern i la precandidatura olímpica del 2026.

Les pistes de gel (en realitat en són dues) enguany han guanyat 100 metres quadrats més: la pista principal té 1.250 m2 i la pista infantil, 250 m2. S’hi han millorat aspectes de sostenibilitat i ara el sostre de la carpa és opac per millorar la conservació del gel a la instal·lació i no haver de fabricar-ne tan sovint. L’objectiu de l’organització, la Fundació Barcelona Comerç, és superar els 87.000 patinadors i arribar als 95.000. També s’han marcat com a fita que la pista pugui atreure més d’un milió de visitants, quan l’any passat s’hi van acostar unes 700.000 persones. Per fer-ho possible s’ha ampliat l’àrea d’espera dels patinadors i per als acompanyants s’ha fet més gran l’espai perimetral interior, que també permet el passeig del públic visitant que fins i tot també pot donar la volta sencera a l’entorn de la pista. Aquest any s’ha decorat l’exterior amb dibuixos típicament nadalencs i relacionats amb l’esport de gel i neu.

La instal·lació obrirà al públic aquest divendres i funcionarà fins a l’11 de gener de 2015. L’horari habitual de funcionament serà de 10 a les 21 h de diumenge a dijous, mentre que els divendres, dissabtes i vespres de festiu s’allargarà l’horari fins a les 23 h. Hi haurà horaris especials pels dies festius com el 24 i 31 de desembre, en què l’espai funcionarà de 10 a 20 h. En canvi, el 25 de desembre la pista estarà oberta entre les 10 i les 14 h i l’1 de gener de les 11 a les 23 h. El preu de l’entrada és de 10 euros l’hora i set euros per mitja hora, tot i que els comerciants de la fundació entraguen als seus clients vals de descompte del 50% i que paguin 5 € per patinar durant una hora.

Promoció de la candidatura olímpica

“Volem tenir una olimpiada d’hivern i per això hem d’apostar per l’esport”, ha afirmat l’alcalde Xavier Trias a la inauguració oficial de la pista de gel. Precisament la instal·lació també promocionarà els esports de gel a la ciutat perquè es vol vincular Barcelona amb els esports d’hivern i també amb el projecte de la candidatura olímpica i paralímpica Barcelona-Pirineus 2026. Per exemple, la inauguració s’ha fet amb un espectacle de patinatge artístic i es realitzaran fins a set exhibicions. S’han programat 10 cursos que impartiran professionals de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern: n’hi haurà tres de patinatge artístic, tres d’hoquei gel, dos de patinatge de velocitat (“short track”) i dos d’iniciació per a nens que mai abans no han tingut contacte amb el gel. A més hi haurà una carpa amb informació dels diferents esports d’hivern, l’espai tast de neu que funcionarà fins al 23 de novembre en què estacions d’esquí, marques de material i la federació catalana mostraran tota la seva oferta. Fins i tot a la mateixa pista, els visitants i patinadors podran conèixer i comprar entrades per la final del Grand Prix de patinatge que es farà al Fòrum de l’11 al 14 de desembre. Sobre aquest esdeveniment, Òscar Cruz, president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, ha dit que la celebració del Grand Prix “val molts diners (…) però serà un spot publicitari de la ciutat”.