Des del PSC, la regidora Sara Jaurrieta ha retret a la tinenta d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, que l’obertura en diumenges “no ha servit per crear llocs de treball”. “No pot dir que ha estat un èxit“, ha sentenciat. Jaurrieta també ha dit que l’ampliació de grans superfícies “ha trencat l’equilibri comercial de la ciutat”. Isabel Ribas, d’ICV-EUiA, ha qualificat “d’escassa” la rendibilitat de l’obertura dels comerços els diumenges d’estiu, i ha acusat el govern de respondre als interessos dels turistes i no dels barcelonins amb aquesta mesura. El president el Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+Dat+Rcat), Jordi Portabella, ha titllat “d’error monumental” l’obertura en diumenges perquè la facturació “ha estat molt baixa” i ha demanat “no caure dues vegades en el mateix error perquè és negatiu”.

Des del PP, en canvi, el regidor Xavier Mulleras ha demanat al govern que de cara a l’any vinent planifiqui “bé” l’obertura dels comerços en diumenge i que ampliï la mesura més enllà de juliol, agost i setembre als mesos de primavera i tardor quan ve, segons ell, turisme de ‘shopping’. Mulleras també ha reclamat ampliar l’horari i no fer tancar les botigues a les 6 de la tarda. La tinenta d’alcalde Sònia Recasens ha assegurat que el model pactat amb el PP aquest estiu passat és “un bon model“.

Una proposta amb recorregut, segons el govern

Aquest dilluns la tinenta d’alcalde Sònia Recasens va presentar el balanç de l’ampliació d’horaris comercials, a partir d’un estudi elaborat pel Laboratori de Transferència en Economia Aplicada de la UB.  Les conclusions apuntaven a que només un 26% dels comerços amb dret a obertura ho van acabar fent els 9 diumenges establerts de l’1 de juliol al 15 de setembre. La xifra puja fins al 30% si es compten els comerços que van obrir almenys algun d’aquests nou dies. En aquests dies, més de la meitat dels compradors van ser turistes (55%). L’aplicació de la mesura, però, no va significar una major contractació de personal extra: només van ampliar plantilla un 6% dels comerços.

Amb aquestes dades a la mà, el govern municipal aposta perquè els comerços de les zones turístiques de la ciutat tornin a obrir els diumenges d’estiu de 2015 amb les mateixes condicions que aquest any, assegurant que veia la proposta amb bons ulls i que encara té “molt recorregut”.