Tots els signants de l’acord han volgut destacar la importància de la recuperació del diàleg social. El pacte s’ha signat en un acte solemne al palau de La Moncloa. S’espera que aquesta imatge d’unitat faci recuperar la confiança tant a dins com a fora del país. Sindicats i patronal han dit també que s’han fet passos molt importants, com la reforma del sistema de pensions, però que encara queden reptes pendents, com la negociació col·lectiva.

Han calgut reunions maratonianes i dicussions a fons, però finalment s’ha arribat a un consens en qüestions bàsiques com la reforma del sistema de pensions o els ajuts per trobar feina. Els sindicats mantenen la discrepància amb el Govern sobre la reforma laboral, que -just el dia en què l’atur ha tornat a assolir màxims històrics- asseguren que no està servint per crear llocs de treball sinó per empitjorar la qualitat de l’ocupació.

Tanmateix, avui la cara de satisfacció del president era una bona mostra de l’acord assolit en la resta d’àmbits. Un gran pacte que, segons ha dit Zapatero, recupera el diàleg social i dóna confiança als ciutadans, i al qual ara cal que se sumin totes les forces polítiques. PP i CiU han mostrat la disposició a fer-ho.