En general, les fruites i verdures van baixar de preu entre el 27 de novembre i el 12 de desembre, que són les dates en què es van recollir les darreres dades. Però la bleda i la mongeta perona es van apujar fins assolir els seus preus mitjans del darrer any. El compte de la carnisseria es va inflar una mica per als consumidors de costelles de xai, entrecot de vedella i cuixes de pollastre, mentre que a la xarcuteria l’única pujada significativa -de 27 cèntims per quilo- va ser la de l’espetec. A la peixateria, quasi tots els preus es van mantenir o van baixar, fins i tot els del marisc, però la cua de rap del Nord es va apujar de 20 a 23 €/kg, més d’un 15% en només 15 dies.

L’Observatori de Preus dels Mercats és un estudi que l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona realitza cada 15 dies des de l’octubre de 2008. Recull els preus dels productes frescos a les parades de productes frescos dels mercats de la ciutat. Perquè l’evolució sigui significativa, els tècnics de l’Institut de Mercats analitzen sempre 35 productes concrets, representatius dels sectors del peix, la carn, la xarcuteria i la fruita i la verdura.