Haibu 4.0, l’empresa dels polèmics pisos rusc, va dir que tornaria a la càrrega a Barcelona i ja està a punt d’obrir el primer local batejat com a Colmena Service. És un local que funciona sota la fórmula del cotreball (amb taules, bany complet, cuina i menjador) i que a la pràctica vol ser l’espai on passin el dia els clients de Haibu que ja estan dormint en pisos i cotxes rusc (coneguts com a Auto Colmena).

La primera Colmena Service és al carrer de la Manigua (al districte de Sant Andreu) i segons el gerent de Haibu, Marc Olivé, la fórmula és completament legal, a diferència dels pisos rusc.

Aquests locals són 100 % legals. Ni l’alcaldessa Colau ni cap polític d’Espanya hi poden fer res. Tenim la normativa al nostre costat
Marc Olivé, gerent de Haibu 4.0

Qui hi pot entrar i quant costa?

Als locals nous de Haibu no hi podrà entrar tothom, sinó que només en tindran la clau (digital) els que ja són usuaris de l’ecosistema rusc i estan dormint en un minihabitacle o en un cotxe o furgoneta aparcat al carrer. Segons la publicitat de l’empresa, el paquet complet (cotxe o pis rusc més accés al local diürn) té un cost de 160 € mensuals, una xifra que Haibu considera que dona marge als clients per poder acumular estalvis i, més endavant, poder passar a llogar una habitació convencional o un pis.

Pis rusc de mostra

Una altra novetat del local de Sant Andreu és que conté un pis rusc de mostra, un minihabitacle de menys de 3 m², amb l’espai just per encabir-hi un matalàs, una tauleta de nit amb llum i espai sota el llit per deixar-hi les pertinences. betevé l’ha pogut veure en exclusiva, junt amb el gerent de Haibu 4.0.

pis rusc barcelona haibu
El gerent de Haibu 4.0, al pis rusc de mostra que hi ha al local de Sant Andreu

L’empresa l’ensenyarà als més de 4.000 clients que estan en llista d’espera, abans d’anar a dormir directament a un pis rusc. Marc Olivé assegura que ja hi ha pisos rusc funcionant a Barcelona, amb gent dormint-hi, encara que admet que no tenen llicència i que, per tant, els hauran de tancar si la Guàrdia Urbana els precinta.

Hi ha tanta gent interessada que ens veiem obligats a obrir pisos rusc. No són legals: a mesura que ens els tanquin, n’obrirem més
Marc Olivé, gerent de Haibu 4.0

Com que l’empresa sap que no són legals, no ha volgut revelar quants pisos rusc ni quants Auto Colmena hi ha repartits per la ciutat ni on són, tot i que insisteix que ja n’hi ha funcionant. A més, Haibu diu que està treballant per obrir més locals Colmena Service i altres amb cotxes o furgonetes aparcades a dins perquè hi dormi gent. Alguns d’aquests locals estaran compartits amb estructures de pisos rusc convencionals.

autos colmena pisos rusc haibu
Així podria quedar el local de Haibu amb els Auto Colmena, on dormirà gent

L’Ajuntament avisa que hi estarà atent

Davant del retorn dels pisos rusc a Barcelona, fonts municipals han assegurat a betevé que l’Ajuntament hi estarà atent i intervindrà a la mínima que detecti qualsevol indici que s’estan implantant espais d’infrahabitatge”. El consistori diu que vetllarà perquè “tothom pugui viure dignament i en bones condicions” i, per això, recorda que l’any 2018 ja va precintar els primers pisos rusc que es van començar a instal·lar a Barcelona, concretament al districte de Sants-Montjuïc.

És un projecte indigne, immoral i perillós que no s’adequa de cap manera a la llei
Ajuntament de Barcelona