Les agències de viatges creuen que la implantació del certificat de vacunació de la covid i el bon ritme de la vacunació estan ajudant a fer créixer les reserves de viatges de llarga distància. Entre les més demandades destaquen zones com les Maldives, Costa Rica i el Carib. Martí Sarrate, president d’ACAVe afirma que “els viatgers prioritzen destinacions que faciliten l’entrada als turistes sense quarantenes i amb requisits molt clars: certificats de vacunació, PCR negativa, etc..”.
Tot i això, segons l’enquesta anual que ha fet ACAVe entre més de 450 agències, les destinacions nacionals i europees continuen sent les més buscades.
Un 10 % més de reserves
Pel que fa a les xifres, de moment les reserves han augmentat un 10 % respecte al 2020. Malgrat tot, encara estan més d’un 50 % per sota de les que hi va haver l’any 2019, abans de la pandèmia.
Des d’ACAVe calculen que un 81 % de les reserves d’aquest estiu entraran en la categoria d’“última hora” (amb menys de dues setmanes d’antelació) i que suposaran un 37 % del total.
Un sector molt tocat
De fet, Sarrate creu que un 40 % de les 6.000 agències de viatges que estaven obertes al 2019 acabaran tancant al final de la pandèmia. Des del sector quantifiquen en 14.500 els llocs de treball que s’hauran destruït des de l’inici de la crisi.
Segons les agències de viatges, això afectarà el repunt del sector i la majoria de les agències (un 95 %) mantindran el personal en ERTO. La previsió de recuperació de l’activitat econòmica se situa cap al 2023.
Balears i Canàries, les destinacions amb més demanda
Una de les dades destacades és que el 75 % de les reserves de proximitat se centren a Balears, Canàries i també a destinacions de la Costa Mediterrània (Catalunya, Andalusia i la Comunitat Valenciana). Les zones urbanes perden pistonada i creix la demanda d’espais rurals, amb activitats a l’aire lliure i contacte amb la natura.
90 % de visitants europeus
Pel que fa als viatgers que visitaran Espanya aquest estiu, un 90 % seran europeus, principalment de Francia, Alemanya i Benelux ( Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg ). Les agències esperen que el Regne Unit doni llum verda per viatjar a Espanya i que l’Agència Europea de Medicaments aprovi la vacuna Sputnik per permetre la mobilitat dels ciutadans russos.
Un mapa complicat
Ara mateix i fins que no quedi aprovat l’1 de juliol, el certificat digital covid la situació tant per als turistes com per als que volen sortir d’Espanya no és gaire clara.
Ara mateix i juntament amb sis països de la Unió Europea es pot accedir a Espanya si es disposa de la pauta completa, tant de les vacunes de la EMA com les aprovades per l’OMS i això inclou la vacuna dels laboratoris xinesos Sinopharm.
Les tres destinacions més complicades per a les agències de viatges, ara mateix, són el Regne Unit, Rússia i els Estats Units. Segons Sarrate, Anglaterra hauria de posar el semàfor verd a Espanya i permetre tant la sortida com l’entrada de turistes sense exigir cap tipus de quarantena.
El president d’ACAVe també espera que a partir de l’1 de juliol es puguin signar convenis bilaterals amb els Estats Units per assegurar l’entrada de turistes d’aquest país, tant pel que fa a la situació als aeroports com a l’entrada de creueristes des del port.
Pel que fa a Rússia, l’aprovació de la vacuna Sputnik per part de l’EMA o de l’OMS també facilitaria el flux de turistes d’aquesta nacionalitat cap a Espanya.