El Mercat del Bon Pastor lluita per mantenir-se obert al barri malgrat que la meitat de les parades estan tancades. L’equipament, remodelat, va inaugurar-se l’octubre del 2019 amb 12 parades d’alimentació i un supermercat i, des de gener, només en sobreviuen sis. El declivi va començar el 2022, quan ja es va intentar revifar la situació amb nova senyalització i un dinamitzador.

Els paradistes del mercat asseguren que el motiu principal és l’increment del rebut de la llum. En general, els costos fixos que paguen per parada s’han triplicat. Aproximadament, si als inicis del mercat pagaven entre 400 i 500 euros al trimestre, ara n’abonen entre 1.200 i 1.500. Això és degut, diuen, a la pujada de la llum i que són menys paradistes a repartir una mateixa despesa de consum energètic de l’edifici.

Ànims defallits entre els paradistes que volen continuar

L’última parada a tancar al gener ha estat la bacallaneria, que ja feia temps que no obria tots els dies. Abans de l’estiu ho va fer la carnisseria. Actualment, només estan en funcionament sis comerços: una fruiteria, una cansaladeria, una carnisseria, una peixateria, una parada de llegums i plats cuinats i el bar.

“No sé com aguantarem i fins quan. No és maco venir al mercat i trobar-t’ho tot tancat, ja no es pot dir que és un mercat”, explica l’Albert Pérez, que s’encarrega de la carnisseria. Aquesta idea de futur incert és comuna en molts paradistes. “L’estan deixant morir, quants dies tardaré a haver de plegar jo? Això és el més fotut”. Pérez recorda que el mercat original havia arribat a tenir 104 parades. Tant ell com la resta de paradistes demanen ajuda urgent per rebaixar les despeses i poder continuar.

Mercats incrementarà el nombre de plaques fotovoltaiques

Segons l’Institut Municipal de Mercats, per reduir els costos energètics s’han pres mesures diverses com una auditoria per fer rebaixar els consums o aplicar la tarifa plana de consum per evitar factures inesperades. Assegura que també s’han facilitat recursos com el programa de subvencions, diferir els pagaments o suport tècnic a la dinamització i atracció de clientela.

Aquestes actuacions, però, diuen els paradistes que no són suficients per revertir la situació. Mercats ja ha anunciat que incrementarà el nombre de plaques fotovoltaiques que té l’establiment. Ja està en redacció el projecte per gairebé multiplicar per cinc la potència màxima: de 65 kWp es passarà a 312 kWp, per reduir així el consum elèctric del recinte.

Un edifici amb la categoria més elevada d’eficiència energètica

El mercat es va dissenyar com un edifici sostenible. L’estructura, l’aïllament i la protecció solar busquen el màxim d’aprofitament energètic i el màxim de llum natural. També disposa d’instal·lació d’aerotèrmia per a l’aigua calenta i la climatització i plaques solars fotovoltaiques de producció de corrent elèctric per a ús propi de l’edifici. Per tot això, té la classificació energètica de categoria A, la més elevada.