Els floristes de Mercabarna han començat el compte enrere per al Sant Jordi 2024. Els professionals treballen aquests dies per tenir a punt els set milions de roses que es vendran aquest 23 d’abril a Catalunya, una xifra que representa un increment del 20 % respecte al 2023. Les jornades prèvies a la diada, floristes i majoristes van des de primera hora al mercat per recollir les roses i fer les darreres comandes.

Mercabarna també obrirà aquest diumenge

L’horari habitual de Mercabarna és de 6 a 10 h, però aquest dissabte s’ha allargat fins a les 12 h. Diumenge també es farà un horari excepcional: normalment està tancat, però en aquesta ocasió obrirà de 6 a 16 h. De fet, esperen que diumenge i dilluns siguin els dies amb més activitat perquè estan arribant moltes comandes d’última hora. Molts paradistes esperen a l’últim moment per recollir les roses perquè no tenen espai per guardar el gènere.

La rosa vermella, la més buscada

Com ja és tradició, la rosa vermella serà la protagonista indiscutible de Sant Jordi i, segons les previsions dels floristes, vuit de cada 10 roses seran d’aquest color. Pel que fa a les varietats, la freedom serà la més habitual. Es tracta d’una flor que destaca per la durada un cop tallada, el color vermell intens i la solidesa de la tija.

La rosa groga, en descens

Pel que fa a la resta de varietats, la de color rosa és la més escollida junt amb la blanca. Actualment, la groga queda més enrere, i això que fa uns anys, coincidint amb el punt àlgid del procés, aquesta rosa va adquirir un significat més polític i va repuntar en vendes per donar suport als presos.

S’imposen els embolcalls reciclables

En els darrers anys, l’ús de plàstics és cada cop més residual per embolicar les roses. Els floristes opten per utilitzar materials reciclables d’origen vegetal, com ara fustes, paper o teles. D’aquesta manera, s’aprofiten elements com una fulla per fer la funció d’embolcall, de llaç o ornament per acompanyar la flor.