XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Nosaltres defensem un model, que és un model global de comerç. A la ciutat de Barcelona hem lluitat molt per tenir eixos comercials, per tenir aquest comerç de proximitat que fa ciutat i el que no volem és que això se'ns faci malbé." JORDI MARTÍ, president del Grup Muncipal del PSC "Des del punt de vista en particular de Barcelona ens sembla especialment greu. Hi ha d'haver, des de l'àmbit urbà, una defensa del comerç de proximitat. Perquè és important per l'activitat econòmica que genera i pels llocs de treball que provoca, però a més a més és importantíssim per la qualitat de la pròpia ciutat." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Si es tracta de liberalització, sense més, dels horaris comercials, no hi estic a favor, mantindré una actitud tancada de rebuig a aquesta proposta per defensar el comerç de proximitat. Si es tracta d'obrir un ventall a zones turístiques, sent conscient que els hàbits han canviat, que no tots els barris són els mateixos, que no tenen les mateixes necessitats, ni resposta comercial, doncs hem de mantenir una actitud oberta." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Creiem que la liberalització el que farà, d'una banda, és més autoexplotació de cara al petit comerç i més precarització de les condicions laborals a les grans superfícies i al gran comerç de la ciutat."

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha demanat que la reforma d’horaris comercials que planteja el Govern espanyol respecti “el model de comerç de proximitat barceloní”, i ha donat el seu suport a impugnar el decret si vulnera competències ja traspassades a la Generalitat de Catalunya.

Tot i que encara es tracta d’un projecte, l’alcalde ha demanat que la reforma no es faci sense tenir en compte les parts afectades, i que es busqui la col·laboració del sector. Trias ha insistit que construir el model comercial de Barcelona ha costat molt d’esforç, “i no volem que se’ns faci malbé”.

UxB ho portarà als plenaris dels districtes

El president del Grup Municipal d’UxB, Jordi Portabella, ha anunciat que portarà la liberalització d’horaris al plenari del mes de juliol. La formació ja ha anunciat que presentarà mocions d’urgència als plenaris de districte, per tal que es rebutgi la liberalització.

La declaració es podria aprovar aquest mateix dimarts a l’Eixample, Horta i Sants i dijous que ve a Gràcia, Sant Martí i Ciutat Vella, segons les previsions del grup municipal.

Portabella assegura que la mesura podria malmetre el teixit comercial de la ciutat i que la proposta del PP “no respon ni als interessos dels ciutadans, ni a la dels petits i mitjans comerciants, ni a la de les ciutats, sinó que només respon als interessos dels seus amics i dels grans capitals internacionals”.

El PP no ho veu incompatible

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, considera que defensar el comerç de barri no és incompatible amb mantenir una actitud oberta cap als horaris comercials.

Fernández Díaz creu que els hàbits dels compradors han canviat, cosa que fa necessari un canvi d’actitud que “el mateix comerç reclama”. Els populars s’oposen a una liberalització sense més ni més dels horaris comercials, però creuen que s’han d’escoltar totes les propostes.

Ha aprofitat l’ocasió per carregar contra els partits que asseguren que defensen el comerç de barri i després permeten amb les seves polítiques que als barris de Barcelona “hi proliferin cada vegada més els comerços regentats per persones immigrants que estan causant la desertització dels nuclis comercials i també d’aquells més tradicionals”.