Patronal i sindicats del sector del comerç s'han reunit amb la Generalitat per fer front comú contra l'esborrany de reial decret que ahir va fer públic el Govern espanyol. Un canvi de legislació que pretén liberalitzar els horaris dels comerços de menys de 300 metres quadrats. A més, la proposta obligarà a definir una zona de llibertat horària a Barcelona pel seu fort atractiu turístic. També vol ampliar de vuit a 10 els festius anuals en què tots els comerços puguin obrir. MIQUEL ÀNGEL FRAILE, president de la Confederació de Comerç de Catalunya "Madrid vol imposar un model sense donar res a canvi, forçant els ajuntaments a fer unes disposicions que els ajuntaments han de fer amb un consens i d'acord amb els seus serveis que poden fer, perquè llògicament obrir un diumenge significa més guàrdia urbana, més transport públic, més neteja... I això Madrid no ho paga." Els represenants del sector diuen, a més, que la modificació dels horaris proposada pel govern central va en contra del comerç de proximitat. Les crítiques, però, van més enllà. ÀLEX GOÑI president de PIMEC "Per nosaltres és un procés ideològic, no és un procés econòmic. És un procés que s'ajunta amb tantes mesures que està prenent el govern central, que van en contra de la nostra manera de ser, de la nostra manera d'entendre el comerç... La nostra manera d'entendre les coses. I ells com que no les entenen, doncs apliquen el que ells creuen que han d'aplicar. És un tema molt complicat i molt difícil i jo crec que no només és un tema comercial. És un tema social." A més a més la Generalitat ha dit que hi ha elements en aquesta proposta que vulneren les competències de Catalunya i si cal, quan s'hagi aprovat la llei, es recorrerà davant el Tribunal Constitucional. FRANCESC HOMS, portaveu del govern "El que no pot ser és que això vingui imposat des de Madrid a més a més vulnerant les competències pròpies i a més a més imposant les coses sense parlar-les amb el sector." Els agents del sector que s'han reunit aquest matí estan treballant en un comunicat conjunt de rebuig a la proposta de liberalització del comerç que en principi es farà públic demà.

El director general de Comerç de la Generalitat, Josep Maria Recasens, s’ha reunit amb representants de la Confederació de Comerç de Catalunya, dels sindicats CCOO i UGT i d’entitats com Pimec Comerç.

Les entitats que representen el petit i mitjà comerç s’oposen radicalment a la liberalització total d’horaris, ja que consideren que no crearà més llocs de feina ni millorarà les vendes.

Els representants de Pimec Comerç han acusat el Govern espanyol d’actuar “amb prepotència“ i creuen que la mesura significa “un atac al comerç de proximitat”. El secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, ha dit que considera “intolerable” que el Govern espanyol vulgui homogeneïtzar els horaris comercials a tot Espanya, quan el model català es demostra “d’èxit”, tot i ser més restrictiu que d’altres.

La Generalitat lluitarà per preservar el model comercial català

Francesc Homs ha valorat la reunió que han mantingut representants de la conselleria d’Empresa i Ocupació amb els sindicats i associacions comercials de Catalunya, després de saber-se que l’Estat podria imposar a Barcelona una zona turística sense restricció d’horaris comercials, a banda d’ampliacions en l’horari d’obertura i de festius. El portaveu ha dit que la Generalitat té plena sintonia amb les associacions en la defensa del model comercial del país.

El portaveu ha dit que qualsevol moviment de caràcter legislatiu ha d’anar acompanyat del consens amb els agents comercials, un aspecte que en aquest anunci del Govern no s’ha produït. També ha cridat l’atenció sobre com podria afectar la liberalització d’horaris el petit comerç, majoritari a Catalunya, i l’impacte final sobre el consumidor.

Tot i aquestes consideracions, Homs no ha volgut precisar possibles accions a emprendre, ja que encara és un projecte sense concreció. Tot i això, sí que ha dit que la iniciativa podria posar en perill el model comercial. “Quan s’aprovi, acabarem de prendre les decisions que aniran en el mateix camí que les que hem estat prenent fins ara”, ha dit Homs.