Barcelona es veuria plenament afectada per la nova regulació dels horaris comercials. La ciutat, juntament amb altres 14, compleix tots els requisits turístics, això voldria dir que estaria obligada a delimitar una zona de gran afluència turística amb total llibertat d'obertura i total llibertat d'horaris, com ja fa Madrid. Fons de l'Ajuntament afirmen que estudien amb cautela aquesta mesura i que si s'ha d'aplicar es farà amb absolut consens amb els comerciants. La nova normativa no es queda aquí, també amplia de vuit a 10 el mínim de festius amb comerç obert i fixa en 90 hores el màxim d'obertura setmanal, quan ara era de 72 com a màxim. També els comerços de menys de 300 metres que no siguin cadenes tindran llibertat d'horaris. El nou marc legal xoca de ple amb la legislació catalana, de fet la Generalitat ja ha anunciat que podria portar la llei al Tribunal Constitucional i xoca també de ple amb la voluntat del consistori, de fet a la ciutat, només el Maremagnum, en terrenys porturaris, pot obrir ara cada festiu. També el petit comerç s'hi oposa, ho considera una invasió competencial. A més consideren que aquesta liberalització d'horaris incrementaria els costos, comportaria una reconversió del sector i problemes de conciliació perquè un 47% dels comerços són negocis familiars. Fraile a més creu que això no augmentaria les vendes.

L’Estat preveu potenciar les zones turístiques i comercials de 14 ciutats, entre les quals hi ha Barcelona, liberalitzant per complet els horaris dels establiments. Segons ha explicat el secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, es tractaria de delimitar una àrea amb llibertat d’obertura comercial els diumenges i festius. Altres mesures que es podrien posar en marxa de cara a 2013 són l’ampliació de vuit a 10 el mínim de diumenges i festius en què el comerç pot obrir, i l’ampliació d’horaris de 72 a 90 hores en els horaris d’obertura en dies laborables.

Les novetats s’han presentat en la “Conferència sectorial de comerç interior”, i afecten totes les ciutats de l’estat amb més de 200.000 habitants que tinguin més d’un milió de pernoctacions anuals, o una afluència superior de 400.000 creueristes  l’any.

El petit comerç hi veu una “invasió competencial”

La Confederació de Comerç de Catalunya s’oposa a la mesura perquè la considera una invasió en les competències de l’Estatut de Catalunya. El secretari general de la CCC, Miquel Àngel Fraile, troba intolerable que sense posar-hi ni un duro, el govern central vulgui imposar un model d’horaris que augmenta els costots, genera problemes i implica una reconversió del sector, ja que el 47% dels comerços catalans no tenen treballadors, la qual cosa podria implicar greus problemes de conciliació familiar. “Per incentivar el consum no cal liberalitzar els horaris comercials, sinó fomentar polítiques d’ocupació”, ha dit.

La Confederació de Comerç de Catalunya ja va advertir en el seu informe del comerç de 2012 que la liberalització d’horaris suposaria un augment dels costos laborals i d’estructura dels comerços que no es veurien compensats per un augment de la facturació.

Generalitat i comerciants buscaran una postura comuna

La conselleria d’Empresa i Ocupació ha convocat sindicats i associacions de comerciants de Catalunya aquest dimarts per mirar de trobar una postura comuna davant la liberalització d’horaris que es planteja l’Estat. La Generalitat estudiarà la mesura, i s’hi oposarà si hi veu una possible invasió de competències o si va en contra del model comercial català.