Fa pocs mesos que en Walter va haver de canviar de pis. Sabedor que els preus havien pujat molt havia pràcticament descartat anar a viure sol. No s'esperava però, que la situació hauria canviat tant des de l'última vegada que va haver de llogar un pis. "Què m'he trobat? Doncs això: poca oferta, els pocs lloguers que hi havia disponibles eren molt cars. La meva comparació és respecte a tres anys enrere, i jo crec que estem a nivells d'abans de la crisi." Encara es queda curt. Segons l'informe anual del portal Fotocasa, els arrendaments a Barcelona han tocat sostre i són superiors, fins i tot, als d'abans del 2008. S'ha convertit en la ciutat més cara pel que fa els lloguers de tot l'estat espanyol. GUILLEM MARTÍNEZ "El desembre el preu mitjà del metre quadrat va superar els 15 euros, amb un increment del 13,7 % respecte al gener del 2016. Però és que si anem més enllà i ens fixem en els lloguers d'inicis del 2014 la pujada ha estat molt més accentuada, d'un 43,6 %." Alguns dels motius els trobem en l'especulació i el turisme. BEATRIZ TORIBIO, responsable d'estudis de Fotocasa "Las altas rentabilidades que ofrece en estos momentos la compra de viviendas para posteriormente ponerlas en alquiler. Según los datos de Fotocasa, ofrece de media rentabilidades del 5-6 % y también por el alquiler turístico, que en los centros de grandes ciudades está empujando los precios al alza." Tant a l'alça que segons l'Observatori DESC han esdevingut ja un bombolla que està alterant les vides de molts ciutadans. IRENE ESCORIHUELA, directora de l'Observatori DESC "Hi ha moltes situacions realment complicades. Per exemple, parelles que se separen i han de continuar vivint al mateix pis perquè no se'n poden permetre un altre. O persones que no voldrien viure compartint pis i que ho han de fer. I molta gent que ha de marxar del barri on ha viscut o viure en llocs on no els agrada viure. I fins i tot marxar de la ciutat perquè és prohibitiu." I perquè això es reverteixi, diu l'Observatori, cal que l'Administració posi fil a l'agulla. L'Estat, consideren, hauria de cedir a les comunitats i ajuntaments la potestat de regular els preus dels lloguers.

L’increment dels preus dels lloguers a Barcelona ha estat molt notori, d’un 13,7 % al llarg del 2016. Però és que si anem més enllà i ens fixem en l’increment des de gener del 2014, la pujada de preus ha estat molt més accentuada, d’un 43,6 %.

Fotocasa assenyala l’especulació i la pressió turística com dues de les causes de l’augment del preu dels lloguers. “En aquests moments la compra d’habitatges per posar-los a lloguer ofereix rendibilitats molt altes”, explica Beatriz Toribio, responsable d’estudis del portal, que preveu que aquest 2017 els preus continuaran pujant, però no d’una manera tan accentuada.

L’Observatori DESC, per la seva banda, assegura que ens trobem ja en una bombolla del lloguer que està alterant les vides de molts ciutadans. “Hi ha parelles que se separen i segueixen vivint juntes perquè no es poden permetre un altre pis, gent que comparteix habitatge perquè no té més remei, o gent que ha de marxar dels seus barris perquè no pot assumir els lloguers”, explica Irene Escorihuela, directora de l’Observatori.

Escorihuela considera que per revertir aquesta situació cal que l’Administració posi fil a l’agulla. L’Estat, consideren, hauria de cedir a les comunitats i ajuntaments la potestat de regular els preus dels lloguers. Estan a l’expectativa, també, del mapa de preus de lloguer no vinculants que l’Ajuntament de Barcelona preveu presentar properament.