XAVIER TORRENT, tècnic de consum de la UCC "Igual que s'ha regulat d'aquesta manmera es podria haver regulat d'una altra i intentar ajustar tots els valors, ja no diem al màxim perquè hi ha empreses al darrere, però hi ha unes despeses dins d'aquestes empreses. Realment tots els valors es poden ajustar (...) Hi ha una pàgina web en la qual podríem veure els imports als quals el dia següent es pagarà l'energia elèctria. Aquests imports estan dividits en cada franja horària. Estan classificats per colors. De manera que si volem posar una rentadora a una franja horària que el dia següent estarà en color vermell, si és possible, enlloc de posar-la a les 10 de la nit que estarà en vermell, la podem posar a les 11 del matí que estarà en verd."

El preu de la llum s’ha situat aquest dijous en els 75,28 euros per megawatt l’hora. Es tracta d’un nou rècord que en situa el cost a nivells de desembre del 2013. La Unió de Consumidors lamenta que el gran perjudicat d’aquest encariment sigui el consumidor i recomana informar-se dels preus, hora per hora, al portal www.tarifaluzhora.es.

Cada dia, cap al migdia, es fa la subhasta que fixa el preu, hora per hora, que tindrà el cost de la llum l’endemà. És un mètode que el 2016 va permetre començar l’any a costos relativament baixos, però que a partir del maig ha passat a ser sinònim de pujada rere pujada. Tant, que l’increment ja ronda el 30 %. Ara bé, l’encariment no s’aplica sobre tota la factura, sinó sobre el 35 % del que paga el consumidor. La resta de l’import correspon al manteniment de la xarxa, als impostos i taxes.

Al darrere de l’increment del preu hi ha, segons el Govern espanyol, causes meteorològiques. I és que en funció del temps que fa, l’energia es pot originar des d’una font renovable -més barata-, o des d’una altra que no ho és -més cara-; i això es tradueix en uns costos que es traslladen a les factures que paguem. Després d’uns dies d’anticicló, i per tant, d’escassetat de vent, les plantes eòliques han funcionat molt poc. De fet, aquests dies, només han aportat el 20% del global de l’electricitat a la xarxa. Això vol dir que per satisfer la demanda elèctrica, ha calgut recórrer a altres fonts, com les plantes de gas o de carbó -més cares-. Segons ha explicat a ‘La tarda de Barcelona’ de BTV Ràdio Jaume Blasco, director d’operacions d’Energy House, “les plantes de gas o de carbó, que moltes èpoques de l’any estan aturades, literalment fan l’agost quan no hi han renovables“. Blasco ha detallat que quan l’únic origen del gruix de l’electricitat és en el gas o el carbó, “aquestes empreses diuen: ara vendré el més car que pugui, perquè he d’amortitzar la planta que tinc aturada”.

Vist això, la Unió de Consumidors lamenta que l’usuari final sigui el més perjudicat per aquests increments. Segons el tècnic en consum, Xavier Torrent, el Govern espanyol té marge per regular les tarifes i l’insta a fer moviments en aquest sentit per evitar perjudicar encara més l’economia familiar. “Igual que s’ha regulat d’aquesta manera es podria haver regulat d’una altra i intentar ajustar tots els valors”, assegura. De cara als consumidors, recomanen visitar el web www.tarifaluzhora.es, on cada dia es publiquen els preus que tindrà la llum l’endemà. Això, malgrat ser feixuc, facilita que cadascú pugui adaptar l’ús dels electrodomèstics a les franges en què pugui sortir més barat.