Tot plegat situa Espanya en el tercer país més desigual de la Unió Europea, al darrere de Romania i Bulgària, i empatat amb Lituània. De fet, és l’estat on més ha crescut la desigualtat des del 2007. Tot i la millora de l’economia, els salaris encara són lluny dels nivells previs a la crisi. Això a pesar que la productivitat per hora ha augmentat el 6 % des del 2013, mentre que el cost salarial ha crescut 10 cops menys, el 0,6 %. En canvi, els beneficis de les empreses es van disparar el 200,7 %.
L’informe d’Oxfam Intermón posa el crit al cel perquè un treballador mitjà a Espanya hauria de treballar més de 29 anys per rebre el mateix que els que més cobren. Una desigualtat que en el cas dels que cobren el salari mínim s’amplia fins als 71 anys. En el cas de les empreses de l’Ibex-35, les diferències també creixen i ara el treballador mitjà ha de treballar 112 anys per cobrar el mateix que el primer executiu de l’empresa.
Les dones i els joves, els més vulnerables
Els que més mal parats en surten són una vegada més els joves, que entren al mercat laboral amb un sou anual el 33 % inferior que fa 10 anys, i les dones, que representen el 58 % dels que es troben en vulnerabilitat laboral. Concretament, set de cada 10 dels que cobren els sous més baixos són dones i, dins d’aquest grup, cobren un 14 % menys que els homes.
L’informe acaba demanant que els treballadors rebin un “salari digne”, i que les grans empreses i els rics “paguin més impostos”. El text també conclou que les dones treballadores gaudeixin dels mateixos drets que els homes.
“Cal prendre’s la desigualtat seriosament”
Amb aquest informe a la mà, el director general d’Oxfam Intermón, José María Vera, ha demanat que “Espanya es prengui seriosament la desigualtat” i lamenta que “ja no s’hi val” parlar d’indicadors macroeconòmics i percentatges de creixement “si no es mira com s’està distribuint” la riquesa.
Per aconseguir tenir un sistema econòmic que distribueixi més bé la riquesa, l’ONG proposa augmentar el salari mínim interprofessional fins als 1.000 el 2020, que l’escala salarial dins una mateixa empresa sigui d’1:20 entre el sou més alt i el més baix, evitar la subcontractació i lluitar contra la temporalitat. Tot plegat també demanen que s’incorpori als requisits de la contractació pública.