El govern va presentar l'acord d'horaris comercials ara fa dos mesos envoltat de representants del sector. Una foto de família amb què es volia donar solidesa a un pacte que avui penja d'un fil per discrepàncies polítiques. Les desavinences afecten, sobretot, la part de l'acord que establia poder obrir a tota la ciutat els diumenges i festius de juliol i agost de les 10 del matí a les dues de la tarda. Per tirar-ho endavant, però, cal que el Ple demani a la Generalitat que Barcelona sigui declarada municipi turístic. I és aquí on rau bona part del problema, perquè el govern no té assegurada la majoria en aquest punt. El PSC hi votarà en contra perquè vol l'obertura només en zones turístiques i no a tota la ciutat. En canvi, el PP, que tampoc no hi donarà suport, retreu a Trias que el pacte és insuficient. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Els comerços oberts un diumenge de 10 a 14 h, al juliol i l'agost no serveix per a res. Els turistes no aniran a comprar perquè seran a la platja." Amb el "no" també d'Iniciativa, l'acord comercial només té el suport d'Unitat per Barcelona, tot i que és probable que es decanti cap a l'abstenció. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Nosaltres no votarem en contra, això ja li dic. Només votarem a favor si el sector ens ho demana encaridament". El govern assegura que fins al ple de divendres encara té marge de negociació per tancar un acord polític. Qui tampoc no li ho posa fàcil és el Govern espanyol, que ha dit per carta a l'alcalde que la proposta que fa Barcelona no s'ajusta a la llei. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Nosaltres apliquem una normativa vigent que és la de la Generalitat. Si no podem fer ni això, no té gaire sentit. La nostra ciutat l'organitzem com creiem que s'ha d'organitzar." La falta de consens polític pot fer perillar un acord que, de fet, ja va néixer amb el rebuig dels comerciants del centre, partidaris de liberalitzar encara més els horaris.
Un acord que penja d’un fil
Després de llargues negociacions amb el sector, al març el consistori va presentar un acord per regular els horaris comercials que permetia als comerciants obrir els diumenges i festius de juliol i agost, de 10 a 14 h. No obstant això, per tirar endavant l’acord és necessari que el Ple demani a la Generalitat que Barcelona sigui declarada municipi turístic. La discòrdia és precisament en aquest punt, ja que el govern no té assegurada la majoria: PSC, PP i ICV hi votaran en contra i, en principi, Unitat per Barcelona s’abstindrà.
El PSC és contrari a la proposta ja que considera que la legislació no hauria d’afectar tots els comerços de la ciutat sinó només els que estan situats en zones turístiques. Amb un argument radicalment diferent, el PP retreu a l’alcalde que el pacte és insuficient. Segons Alberto Fernández Díaz, “no serveix per a res” que els comerços obrin als matins perquè “els turistes no aniran a comprar perquè seran a la platja. “Pel que fa a Unitat per Barcelona, ha afirmat que, en principi, hi votarà en contra i només hi votarà a favor “si el sector ens ho demana encaridament”, ha explicat Portabella.
Tot i això, el govern municipal afirma que encara té marge de negociació fins al ple del proper divendres per tancar un acord polític. L’acord, això no obstant, també té el rebuig dels comerciants del centre de la ciutat, que volen liberalitzar més els horaris. Un posicionament que xoca amb el de la Confederació de Comerç de Catalunya, que sí que està d’acord amb la proposta del govern municipal.
Els obstacles de Madrid
A aquesta situació s’hi afegeixen les traves que hi posa el Govern espanyol, que ha advertit l’alcalde, Xavier Trias, que la seva proposta per a Barcelona no s’ajusta a la legislació estatal. Trias ha respost que aplica “una normativa vigent que és la de la Generalitat” i ha afegit que a “la nostra ciutat l’organitzem com creiem que s’ha d’organitzar.” La proposta de l’Ajuntament és que els comerços puguin obrir un total de 19 festius l’any. El problema, segons l’executiu espanyol, és que en vuit d’aquests dies s’ha establert que l’horari haurà de ser de 10 del matí a dues de la tarda.