El Centre Cívic Fort Pienc ha estat la seu d’un conjunt de ponències, taules rodones i grups de treball específics sobre el cohabitatge o “cohousing” aplicat a la gent gran. Un grup d’investigadors de la UOC hi han presentat les conclusions d’un estudi d’àmbit estatal sobre els diversos moviments de gent gran que treballen per posar en pràctica iniciatives d’habitatge compartit als seus llocs de residència. Són projectes encara iniciàtics, de funcionament assembleari, que estan en contacte amb cooperatives d’habitatge social i administracions locals per intentar implantar els seus projectes.

Jaume Elias, representant del col·lectiu Can Setanta a la trobada, ha instat les administracions a incloure projectes de cohabitatge per a gent gran dins de les polítiques d’habitatge social. “Es tracta d’un projecte per viure la vellesa d’una manera compartida”, ha explicat “donar-nos suport entre nosaltres i compartir necessitats com per exemple les cures, d’una manera en què alhora puguem preservar la nostra intimitat”. El projecte del col·lectiu Can Setanta està emparat dins el paraigua de la cooperativa d’habitatge Sostre Cívic i està format per una vintena de persones que preveuen establir-se en un edifici cooperatiu en cessió d’ús, amb habitatges personals i amb espais cooperatius on compartir àpats, temps lliure o també les cures que necessiti cadascú. Elias defensa que es tracta d’un projecte “bo per a les persones que en formin part i també per a l’Administració, que pot agrupar persones amb problemàtiques semblants en un mateix edifici i, per tant, optimitzar alguns dels serveis que els ofereix”.

L’estudi de la UOC i també les administracions han compartit diagnòstic sobre el principal escull per a aquest tipus de projectes: la poca disponibilitat de sòl per cedir-lo i les elevades necessitats d’habitatge social per a famílies vulnerables. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat que, si bé la primera promoció de solars que s’han ofert per a habitatges en cessió d’ús estan destinats a tot tipus de famílies, “en un futur es podrien cedir a col·lectius de gent gran”. De moment, però, projectes com Can Setanta es reuneixen periòdicament per anar definint el projecte, en espera que els arribi l’oportunitat.