Les xifres evidencien la recuperació del mercat però, si es té en compte l’increment de preus en l’habitatge, també posen en alerta una part del sector que tem una nova bombolla immobiliària. Abans de la crisi econòmica, el percentatge de famílies que s’hipotecaven era molt elevat, però ara la compra d’habitatges ha passat a segon pla.

A l’agència Casa Barcelona, Alejandro Antonio assegura que reben més demanda de lloguers que no pas de compra. Ara, entre un 60 % i 70 % dels interessats a comprar són grups inversors. “Veuen que hi ha una demanda forta de lloguer i els interessa comprar un pis per reformar-lo i posar-lo en lloguer”, assegura.

La inversió estrangera, sumat a l’escassa oferta de pisos que hi ha a Barcelona, han fet disparar els preus de l’habitatge. Segons l’Idescat, el 2016 el preu mitjà del lloguer era de 800 euros mensuals a la capital catalana. Davant d’aquest escenari hi ha experts que es qüestionen si l’esclat de la bombolla immobiliària va servir per aprendre alguna cosa. En Joan Sánchez, advocat, reconeix que la inversió estrangera pot ser un problema per als barcelonins que han viscut tota la vida a la ciutat: “Veuen que els preus s’inflen per culpa de la rendibilitat que busquen aquests inversors”, explica.

Precisament, per intentar regular el mercat immobiliari, l’any 2010 Catalunya va implementar una mesura que no s’aplica a la resta de l’estat espanyol: el certificat AICAT. Es tracta d’un títol que qualsevol agent immobiliari ha d’obtenir per poder obrir una oficina i exercir. En Joan Sánchez, a més de ser advocat, imparteix classes a alumnes de l’Institut Rocafort que volen obtenir l’AICAT. “En tenim molts de xinesos i de russos interessats a fer activitats amb els seus compatriotes i, d’altra banda, persones de mitjana edat que volen un canvi en la seva vida”, explica Sánchez.

Mentrestant, des de l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya, defensen que per cobrir les necessitats de tota la demanda cal seguir construint edificis no només a la ciutat, sinó també a l’àrea metropolitana. El president de l’associació, Joan Ollé, explica que els preus d’aquí són barats per als estrangers: “Si venen i compren, i representen un 15 % o 20 % de les transaccions, doncs, efectivament, això estira el preu”, reconeix.