Gotic Ferments va començar a funcionar a principis de la pandèmia de la covid. Dos joves emprenedors van decidir fabricar kombutxa i altres productes fermentats a casa amb tant èxit que aviat es van haver d’instal·lar en una cuina compartida del Poble-sec. Dos anys després, la iniciativa s’ha consolidat i el volum de vendes creixent els ha animat a buscar un local propi, on també oferir xerrades i tallers d’elaboració de productes fermentats.

Però trobar el local on traslladar-se no ha estat fàcil a causa de l’estricta normativa municipal i la impossibilitat d’aconseguir llicències noves. Van estar a punt de marxar al Maresme però gràcies a un inversor han pogut pagar el traspàs d’un local d’Horta, on s’establiran d’aquí a unes setmanes. D’aquesta manera, Gotic Ferments seguirà fabricant kombutxa, kimchi i formatge vegà.

La versió barcelonina d’una beguda ancestral

El kombutxa és el producte més conegut d’aquesta empresa alimentària barcelonina. Es tracta d’una beguda fermentada feta a base de te verd, fongs i llevats. El kombutxa és un aliment ancestral que va néixer a la Xina i es caracteritza per tenir propietats probiòtiques i digestives. A Gotic Ferments en fabriquen de quatre tipus: de cogombre i poma, remolatxa i taronja, gingebre i llimona, i canyella i gingebre.

Aquests emprenedors van instal·lar el primer fermentador de 75 litres un cop es van establir a l’espai compartit MASSA, del Poble-sec, i després de sis mesos ja elaboraven cada mes 1.600 litres de kombutxa 100 % barceloní. Ara mateix els seus productes es poden trobar a botigues de proximitat, cooperatives de consum i alguns establiments de restauració de la ciutat.

Un projecte social respectuós amb l’entorn

El projecte gastronòmic de Gotic Ferments és un projecte empresarial i social. La iniciativa se suma a altres propostes que ja existeixen a la ciutat i que promouen una alimentació conscient, sana i saludable a base de productes de proximitat i respectuosos amb la terra. Alhora s’endinsa en els beneficis dels fermentats com a productes alimentaris fets a base de fruites i verdures. “Les propietats dels productes fermentats es coneixen des de fa segles i nosaltres hem volgut recuperar-los i popularitzar-los”, explica un dels integrants de Gotic Ferments, el cuiner Juan Pedro Gutiérrez.

Ara, l’empresa ha trobat un local al barri d’Horta per continuar expandint-se. S’hi traslladaran a mitjans de novembre i aglutinaran l’obrador, el magatzem i les oficines en un mateix espai. Ho han pogut fer gràcies a la intervenció d’un inversor que els ha ajudat a pagar el traspàs d’un local amb llicència vigent d’activitat de cuina. Aquest tipus d’espai és molt difícil de trobar a Barcelona a causa de la normativa municipal que impedeix l’obertura massiva d’aquests establiments. Aquestes restriccions es van imposar fa uns anys amb l’increment de negocis de menjar a domicili, que van derivar en l’aparició de les conegudes com a cuines fantasma.