La llei, que busca ordenar l’oferta turística i lluitar en contra de l’economia submergida, estableix que els titulars de l’activitat hauran de ser propietaris de l’habitatge i estar-hi empadronats. Aquests també hauran de romandre i pernoctar a l’immoble durant l’estada dels visitants i es responsabilitzaran dels incompliments de la normativa turística que s’hi registrin, en cas que n’hi hagi.
Una altra condició que imposa és que, com a màxim, es podran llogar dues habitacions durant quatre mesos a l’any, durant un període no superior als 31 dies; pel que fa a menjars, només es podrà oferir el servei d’esmorzar.
Totes les habitacions quedaran subjectes a la normativa turística i, per tant, s’hauran de donar d’alta com a allotjaments turístics al municipi respectiu -el que s’anomena fer una declaració responsable-, pas previ per obtenir el número de registre corresponent de Turisme de Catalunya.
En aquest sentit, des de l’Agència de Turisme de Catalunya assenyalen que els habitatges hauran de fer constar la placa identificativa que els legalitza i mostrar el número de registre, també, en la publicitat que facin de l’allotjament. En el cas de les habitacions, a Barcelona s’haurà de sufragar una taxa turística de 0,65 euros per nit i persona d’un màxim de set dies consecutius (gratuït per als menors de 16 anys).
La modificació de llei anunciada pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, regula per primera vegada la modalitat d’allotjament en pisos compartits, que fins ara es trobava en una situació alegal. Tot i així, des de l’Agència recorden que els Ajuntaments tenen l’última paraula a l’hora de permetre, o no, aquesta activitat als municipis respectius, o en zones concretes. També tenen aquesta potestat els propis veïns de la comunitat que, si es posen d’acord, poden vetar els habitatges turístics i indicar-ho als estatuts de la comunitat.
La normativa, que també incorpora noves modalitats com el lloguer d’espais per a autocaravanes o els albergs juvenils, encara ha de passar un procés de consulta i es preveu que entri en funcionament en un període de cinc a vuit mesos.
El consistori, a favor de regular la mesura
L’Ajuntament ha aplaudit la modificació de llei per regular “el lloguer d’habitacions” i valora positivament una activitat econòmica “que podria generar un turisme de proximitat” diferenciat dels “parcs temàtics i els souvenirs”. Tot i així, el consistori assenyala que, un cop la llei entri en vigor, aquests allotjaments s’han d’afegir a la suspensió de concessió de llicències, aprovada a principis de juliol.
A més, el govern municipal estudiarà els models d’altres ciutats europees com Berlín, per trobar la millor manera de regular aquesta pràctica de “bed and breakfast”.
Reaccions d’Airbnb i Apartur
Per la seva banda, Airbnb s’ha posat a disposició de la Generalitat per poder treballar amb el govern, “entendre més les propostes anunciades i conèixer de quina manera els residents poden participar en els propers debats.” En un comunicat oficial molt breu, la plataforma ha donat “la benvinguda a l’anunci” i s’ha ofert per “donar suport a aquells ciutadans de Catalunya que volen compartir les seves llars” i compartir casa seva “d’una manera moderna i sostenible”. També ha destacat que l’activitat genera “nous beneficis econòmics, socials i mediambientals”.
L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) ha celebrat l’anunci fet per la Conselleria d’Empresa i Ocupació perquè, segons l’organització, reflecteix l’oferta actual que hi ha a la ciutat. El president d’Apartur, Enrique Alcántara, ha afirmat que la legalització del lloguer d’habitacions turístiques “permetrà controlar la qualitat, l’impacte a la ciutat i alhora fiscalitzar l’activitat”.