El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha afirmat que el balanç d’aquests dies de compres nadalenques està sent positiu, “molt positiu al centre” si es compara amb la situació que s’ha viscut des de l’inici de la pandèmia, en què “el gran perjudicat ha estat el centre de la ciutat”. Jené ha constatat que des del Black Friday hi ha hagut “un canvi de tendència absolut” que es va traduir en aglomeracions al centre des del pont de la Puríssima. Aquesta reactivació detectada pels comerciants a les portes de Nadal també es deixa notar als mercats, on també s’acceleren les compres.

“No salvarem els mobles”

El president de Barcelona Oberta ha puntualitzat, però, que aquest repunt de vendes “no vol dir que estiguem salvant els mobles” perquè “vivim un període molt intens d’una depressió molt profunda” en què denuncien “molta solitud i molt poc acompanyament de l’Administració”. Jené afirma que venen de pèrdues de facturació d’entre el 70 i el 100 % i ara “ens estem apropant a una certa normalitat”, però que en cap cas pot ser bo fer una comparativa amb les vendes del 2019.

Reobertura de la restauració

Gabriel Jené afirma que les compres no es fan “amb tota la intensitat” perquè “tenim un sector tancat, el de la restauració”. Segons el president de Barcelona Oberta, amb les restriccions actuals “és com si estigués tancada, o pitjor”. Jené reclama que pugui restablir l’activitat abans de tancar la campanya de Reis.

Èxit dels cribratges als centres comercials

Jené també valora “molt positivament” la campanya impulsada per la Cambra de Comerç per fer cribratges amb tests ràpids en centres comercials. El president de Barcelona Oberta ha agraït aquesta iniciativa, que està aconseguint cues de 40 i 50 minuts amb una afluència continuada. Barcelona Oberta afirma que “estan a la disposició de la Cambra” per continuar posant carpes i fent tests o cribratges, i afegeix que en cas que pogués, les localitzacions ja estan triades.

Els comerços de barri aguanten millor

Els eixos comercials de barri han aguantat millor el cop que els ha propiciat la pandèmia. En el cas dels comerciants de Creu Coberta les botigues que es es dediquen a l’alimentació, com ara els forns, les cansaladeries o les fruiteries i verduleries, han augmentat aquest Nadal un 12 % les vendes.

Els comerços al voltant del Mercat d’Hostafrancs

L’altra cara de la moneda la trobem en els negocis relacionats amb l’hostaleria, que ja donen la temporada per perduda. La resta, botigues de tèxtil incloses, han vist una baixada de les vendes en aquesta campanya de Nadal d’un 25 %.

Ambient ensopit

A peu de carrer la percepció s’acaba confirmant. La majoria dels negocis que es troben al voltant del Mercat d’Hostafrancs ens asseguren que no estan venent gaire. Molts es queixen que les restriccions dels àpats de Nadal han provocat que molta gent no estigui comprant el típic detall als familiars i això els ha fet baixar les vendes en picat.

Alguns compradors de més edat confessen que tenen por d’entrar a comprar dins dels locals per si acaben infectats. La Delfina, veïna de Sants, ha optat per donar els diners als seus familiars perquè s’encarreguin de fer les seves compres nadalenques.