Els forners veuen amb preocupació l’encariment de l’energia i de productes bàsics com la farina. El Gremi de Flequers alerta que alguns ingredients van encarir-se l’any passat un 30%, més enllà de la llum i el gas, que han encadenat rècords històrics de pujades per la guerra d’Ucraïna. Tot i que molts negocis afirmen que encara no han repercutit l’encariment en el preu final, no descarten fer-ho si la situació no millora abans de l’estiu. En alguns forns asseguren que el preu de l’energia s’ha multiplicat per tres o per quatre en pocs mesos.

El president del gremi barceloní, Jaume Bertran, remarca que aquesta escalada de preus suma dificultats a moltes fleques, que ja van sortir molt perjudicades de la crisi del coronavirus, especialment aquelles que més depenien de la restauració o del subministrament a escoles i hospitals.

Una nova normativa limita la quantitat de sal al pa

En aquest context, ha entrat en vigor una nova normativa que limita la quantitat de sal que pot portar el pa. Es fixa en 1,66 els grams que hi pot haver en cada 100 grams de pa. La nova norma va entrar en vigor a principis d’abril, però Bertran apunta que molts forns ja fa temps que apliquen voluntàriament una reducció de la quantitat de sal que fins fa uns dies era només una “recomanació”.

Tot i això, alguns obradors reconeixen certa incomoditat per una nova normativa que els obliga a canviar les receptes. Temen que pugui fer variar el sabor d’un producte que els darrers anys ja s’ha hagut d’adaptar als gustos canviants dels consumidors, que cada cop volen més pans “especials”, menys processats i més saludables.

Alguns flequers, a més, demanen pedagogia. “Si nosaltres li posem menys sal al pa, i després amb el saler li tiren sal a tots els menjars, no serveix de res”, ha criticat el flequer del forn La Sitja, Xavier Corcellas. De la seva banda, la propietària del forn La Rovira, Alejandra Salamanca, explica que en el cas dels pans ecològics, fets amb farines naturals i massa mare, necessita una quantitat de sodi específica: “Treballem una mica al límit del que ens demana la llei però és pel tipus de pans que tenim”, ha dit.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a