dona comprant supermercat
Foto: Viki Mohamad

(ACN) L’índex de preus de consum (IPC) a Catalunya es manté a l’alça i assoleix noves xifres rècord. Al març, els preus al país es van incrementar un 9,5 % respecte al mateix mes de l’exercici anterior, una taxa més de dos punts per sobre de la que es va registrar al febrer (+7,4 %). Es tracta de l’augment més accentuat des del 2002, any en què l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va començar a recollir dades per comunitats.

L’INE atribueix la pujada de preus a l’encariment de l’energia i dels carburants, amb taxes d’inflació del 28,8 % i del 18,9 %, respectivament. Al conjunt de l’estat, l’IPC va registrar una taxa de variació interanual del 9,8 %, la més alta des del maig del 1985.

Barcelona, on menys pugen els preus

Per demarcacions, Lleida lidera la pujada de preus al país, amb una taxa interanual de l’IPC de l’11 %, impulsada per l’encariment de subministraments com l’aigua i l’electricitat (+39,8 %) i dels carburants (+18,7 %). A continuació hi ha Girona i Tarragona, amb variacions del 10,5 i del 10,4 %, respectivament, mentre que la taxa d’inflació es va situar en el 9,1 % a Barcelona, l’única demarcació que registra un increment inferior a les mitjanes catalana i espanyola.

Malgrat el fort creixement dels preus, Catalunya es manté com la quarta comunitat on menys van pujar. Per sota hi ha les Canàries (+8,4 %), Madrid (+9 %) i les Balears (+9,4 %), mentre que altres territoris com Castella-la Manxa (+11,7 %) i Castella i Lleó (+11 %) enregistren les taxes més altes.

Aliments i begudes, el que més s’encareix

A Catalunya, totes les activitats econòmiques —amb l’única excepció del sector de la comunicació— van incrementar preus al març. A banda de l’energia i els carburants, destaca l’encariment dels productes alimentaris i les begudes no alcohòliques (+6,4 % en termes interanuals), el vestit i el calçat (+6 %) i els mobles i articles de la llar (+3,9 %). També van incrementar-se els preus en l’àmbit de la restauració i l’hoteleria (+3,4 %) i el de les begudes alcohòliques i el tabac (+2,9 %), mentre que la sanitat, l’ensenyament i l’oci i la cultura van registrar pujades menys rellevants, de prop de l’1,5 %.

La comunicació, que agrupa serveis de telefonia i internet i la venda de dispositius com ara mòbils o ordinadors, es manté com l’única activitat econòmica a Catalunya en què els preus continuen baixant malgrat els rècords d’inflació. Aquest darrer mes de març, aquest sector va registrar una caiguda de preus del 0,5 % en termes interanuals i ja suma 21 mesos consecutius de baixa.