residència estudiants

El fons immobiliari Patrizia ha adquirit dues residències d’estudiants de luxe a Barcelona, al districte del 22@ i al Poble-sec, amb un total de 635 habitacions. Aquest fons inversor s’ha embarcat recentment en l’aposta pel negoci immobiliari de les residències d’estudiants. Abans de l’estiu, l’Ajuntament de Barcelona va limitar l’obertura de residències d’estudiants a la ciutat, després d’haver-ne detectat un augment. En aquest cas, però, ja fa anys que els edificis tenen la llicència.

L’edifici situat al 22@, s’anomena Marina, té 538 habitacions i aparcament. El segon, es troba a l’avinguda del Paral·lel, al Poble-sec, i té 97 habitacions i també aparcament. Es tracta de residències d’estudiants amb un total de cinc piscines situades als terrats, gimnàs, sales de reunions i auditori. Els dos edificis adquirits sumen 20.468 metres quadrats d’espai residencial i es van construir el 2009 i 2007, respectivament. Tots dos es van rehabilitar el 2017.

En el darrer any, aquest fons d’inversió ha invertit 470 milions d’euros per adquirir allotjaments per a estudiants. Aquesta és la primera operació que Patrizia fa a Barcelona, després d’haver comprat edificis amb el mateix ús a Copenhaguen (Dinamarca), Dublín (Irlanda) o Hamburg (Alemanya).

“L’augment de la mobilitat dels estudiants espanyols i l’atractiu cada vegada més gran de ciutats com Barcelona entre els estudiants estrangers han causat una escassetat estructural d’allotjaments per a estudiants d’alta qualitat a Espanya”, ha dit el responsable per a Espanya i Portugal del fons, Eduardo de Roda. Ha afegit que l’operació “contribuirà a alleujar aquest problema”.

Barcelona, amb les residències d’estudiants limitades

A Barcelona, des del passat mes de maig s’ha limitat l’obertura de noves residències d’estudiants per evitar-ne la concentració. Per això, ha elaborat un pla urbanístic que prohibeix construir-ne més en una gran àrea central, que inclou Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia i gran part de Sants-Montjuïc, Sant Martí i les Corts. Sí que se’n podran crear de nous a la perifèria de la ciutat, però sense superar les 350 places i amb radis de densitat per evitar la saturació.

En total, Barcelona suma 79 residències d’estudiants, amb 13.000 places, tenint en compte les que ja s’han aprovat i estan pendents de construir. De fet, l’Ajuntament ha detectat en els darrers anys un increment del 25 % de noves residències d’estudiants en sòl d’equipaments, i a partir d’ara no es permetrà construir-ne en terrenys amb aquest ús.

Concedida la llicència per construir una residència d’estudiants al solar de les Drassanes

Una de les residències que tenen la llicència prèvia a la nova normativa és la que es farà al solar de les Drassanes on en un principi s’hi havia d’aixecar un hotel. Finalment seran allotjaments de luxe per a estudiants, però els veïns denuncien que “acabarà actuant com un hotel encobert”. Ben a prop, a l’avinguda del Paral·lel, se’n construirà una altra amb 400 places, i aquí l’Ajuntament va acordar amb els promotors reservar 65 places concertades a un preu més baix.